terning

Alminnelige terninger.

Artikkelstart

Terning er en spillebrikke formet som en kubus, med tallene fra 1 til 6 vist med prikker på sideflatene.

Faktaboks

Etymologi
trolig av italiensk terno, ‘tre riktige’ i terningspill

Terninger er laget av homogent materiale, slik at det skal være samme sannsynlighet for alle utfall. Summen av tallene på to motstående sideflater skal være sju. Når terningen kastes, er det tallet på den øverste flaten som er gjeldende.

Terninger ble opprinnelig laget av tenner eller ben. Vi kjenner til en gresk form for terning, astragalus, som hadde fire sider. Kubusformede terninger er kjent fra gamle egyptiske gravfunn, og i Bibelen fortelles det flere ganger at man kaster «lodd» om et eller annet.

Terningspill

Kast med terning(er) brukes i mange brettspill for å bestemme antall felt spilleren skal flytte. Rene terningspill er ofte hasardspill, for eksempel det amerikanske craps, men også selskapsspill som yatzy. Slike terningspill bygger i stor grad på sannsynlighetsregning.

Sannsynlighet

Ved kast med én terning har alle seks tall lik sjanse for å komme opp. Bruker man to terninger og vil oppnå en bestemt sum, er det langt større sjanse for å få 7 enn for eksempel 2 eller 12. Det er fordi det er en rekke kombinasjoner som gir 7, mens bare én kombinasjon gir 2 (to 1-ere) og bare én kombinasjon gir 12 (to 6-ere).

Andre typer terninger

Terninger med 4, 6, 8, 10, 12 og 20 sider til bruk i rollespill.

I en del typer spill brukes terninger med mer enn seks sider. Særlig i rollespill er det vanlig med terninger som tilsvarer alle de regulære (platonske) polyedrene. Dermed har man terninger med 4, 8, 12 og 20 sider, i tillegg til den vanlige med 6 sider. Ofte bruker man i tillegg en 10-sidet terning for å generere prosenter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg