knedlík

Houskové knedlíky bakerst på tallerkenen.
av . CC BY SA 3.0

Knedlík er en type boller av poteter eller mel som er mye brukt som tilbehør til kjøttretter i Sentral-Europa, særlig Tsjekkia og Slovakia. Knedlík er tsjekkisk, knedl’a slovakisk. De kan lages av kokte poteter (bramborový knedlík) eller hvetemel og gjær (houskový knedlík). Deigen formes til en rull og kokes i salt vann, kjøles ned, deles opp i skiver og dampes.

Faktaboks

Uttale

kn'edliik

Etymologi
av middelhøytysk knodo, ‘liten haug’
Også kjent som

kned'la (slovakisk), Kloß eller Knödel (tysk), knaidelech (jiddisk).

Deigen kan også brukes til å lage melboller fylt med kjøtt, frukt eller grønnsaker.

Retten er mye brukt i det tyskspråklige Europa, og kalles der Klöße (i nord og vest) og Knödel (i sør). I Schlesien kalles en variant av knedlík for kluski, gůmiklyjzy og Kließla.

Knaidlech er det jiddiske navnet på melbollene som askenasiske jøder har tradisjon for å ha i suppa under Pesach. Bollene er da laget av matza-mel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg