schlesiske kluski

Schlesiske kluski.
av . CC BY SA 3.0

Schlesiske kluski er små, ganske flate potetboller typiske for regionen Schlesien (polsk: Śląsk). Forholdet mellom potet og potemel er 4:1. De har en fordypning (dziurka) i midten som lages med fingrene. Kluski brukes som regel sammen med kjøtt og saus og ofte kål. De står på lista over offisielt godkjente regionale retter utarbeidet av det polske Ministeriet for landbruk og bygdeutvikling. Fylket Schlesien har i alt 138 slike retter.

Faktaboks

Uttale

kl'uski

Etymologi

Av tysk Kloß, som kommer av ordet for å klumpe sammen,

Også kjent som

På schlesisk kalles de ślůnske klůski og gůmiklyjzy. Blant det tysktalende mindretallet i Schlesien kalles retten Gummikließla og Schläsche Kließla.

Kluski er nær beslektet med den tsjekkiske knedlík.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg