En kawaii-kledd japansk kvinne
En ung japansk kvinne kledd i et typisk 'kawaii' (søtt) antrekk. Rosa er ofte en dominerende farge i kawaii-estetikken.
En kawaii-kledd japansk kvinne
Av /GettyImages.

Kawaii er et begrep fra japansk populærkultur og viser til en måte å dyrke det sjarmerende barnlige (infantile, men ikke nødvendigvis barnslige) hos både levende og ikke-levende vesener. Kawaii kan også vise til en følelse, estetikk eller sosial dimensjon.

Betydning og innhold

Begrepet 'kawaii' stammer fra kinesisk ke’ai, som kan oversettes til «noe som kan elskes». Selve ordet 'kawaii' kan oversettes til «bedårende», «søt» og «elskverdig» på norsk. Mulige konnotasjoner er uskyldig, ren, myk og svak. Kawaii representerer verdier og holdninger knyttet til særlig attraktive og sjarmerende synsinntrykk og væremåter.

Historie og eksempler

Hello Kitty
Varemerket Hello Kitty er historisk blant de fremste eksemplene på populariteten av japansk kawaii-kultur. Figuren har over årene har nådd global anerkjennelse.
Hello Kitty
Av /Shutterstock.

Varemerket Hello Kitty er historisk blant de fremste eksemplene på populariteten av japansk kawaii-kultur. Et annet eksempel er den ikoniske figuren Pikachu fra Pokémon. Kawaii fikk gjennomslag som en populærkulturell estetikk på 1980-tallet, og gikk inn som en eksplisitt kultur og stil sent på 90-tallet. Kawaii som konsept er også et viktig virkemiddel i japanske tegneserier (manga).

Kawaii-estetikken har de senere årene spredt seg globalt og blir stadig anerkjent på nye måter som et av Japans viktigste eksportprodukter, aktivt brukt i markedsføring av salgsvarer.

Kritikk

Kawaii som konsept har vist seg å være svært formbart, noe som bidrar til kontroverser omkring meningsinnholdet i og verdien av fenomenet. Spredningen og mangfoldiggjøringen av konseptet har bidratt til at 'kawaii' anvendes bredt utover sitt opprinnelige bruksområde.

Kawaii kan være todelt ved at det på den ene siden representerer frigjøring og realisering av egne preferanser, men på den andre siden står i fare for å objektivisere umodenhet gjennom en bevisst forlengelse av barndommen (infantilisering). Særlig er det rettet kritikk mot instanser hvor kawaii-estetikken blir benyttet på en måte hvor det oppleves som at barn og/eller mindreårige eller figurer med barnlige trekk blir seksualisert.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Botz-Bornstein, Thorsten (2012). The cool-kawaii: Afro-Japanese aesthetics and new world modernity. Lexington Books.
  • Heine, Steven. J. (2020). Cultural Psychology (4. utgave). New York: W. W. Norton & Company.
  • Nittono, Hiroshi (2016). The two-layer model of ‘kawaii’: A behavioral science framework for understanding kawaii and cuteness. East Asian Journal of Popular Culture, 2(1), 79-95.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg