Pokémon

Den populære figuren Pikachu er blitt verdenskjent. Pikachu brukes og kan gjenkjennes i mange kulturelle uttrykk, her som kostyme.

Person utkledd som Pikachu
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Pokémon er japanske tegneseriefigurer hentet fra Nintendos GameBoy-spill ved samme navn fra 1996. Nintendo har gitt ut en lang rekke oppfølgerspill, først til GameBoy og senere til den håndholdte konsollen DS.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk pocket monster, ‘lommemonster’

Bekjempe monstere

Opprinnelig er Pokémon et spill til GameBoy som går ut på å samle ulike monstre, for så å bekjempe andre monstre for å bli best. Pokémon er delt inn i forskjellige typer personligheter, som vann og ild, og alle har forskjellige styrker og trekk. Etter hvert som spillet pågår, vokser Pokémon seg sterkere og tilegner seg nye evner.

Noen av de mer kjente figurene er den flammesprutende dragen Charizard, den skilpaddeliknende Blastoise som kan skyte vannkuler, onde Haunter, den lynraske svømmeren Golduck og muskelbunten Machoke.

Spinoff-produkter

Spillet ble en stor suksess og førte med seg markedsføring av en rekke spinoff-produkter, blant annet filmer, en tegneserie, små tøyfigurer, bøker, klær og ikke minst populære samlekort med bilder av de rundt 150 ulike figurene. Samling og bytting av slike kort ble i 1999–2000 så populært blant skolebarn i både Japan, USA og Europa at det ble advart fra foreldre- og lærerhold.

Den gule musa Pikachu er Pokémons mest kjente figur og har bidratt til å gjøre spillet til et verdenskjent fenomen. I 1999 kom den første Pokémon-tegnefilmen, som var en amerikansk/japansk samproduksjon.

Navnet er en sammenslåing av ordene pocket (lomme) og monster.

Pokémon Go

Sommeren 2016 lanserte spillselskapet Niantic et mobilspill basert på de samme karakterene, kalt Pokémon Go.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg