Dimensjon betyr størrelse eller mål. Noe som har en stor dimensjon, er stort eller har store mål. Man kan finne dimensjonene til et objekt ved å måle objektets lengde, bredde og tykkelse eller høyde. Man kan for eksempel måle dimensjonene til en planke, en sofa eller en bygning. Hvis man har for eksempel spikre i alle dimensjoner, betyr det at man har spikre i mange forskjellige størrelser.

Faktaboks

Uttale
dimensjˈon
Etymologi

fra latin dimensio, avledet av dimetri ‘avmåle’

I overført betydning er dimensjon et trekk eller egenskap. For eksempel kan en animasjonsfilm gi en katt en menneskelig dimensjon ved å gi katten evne til å snakke som et menneske.

Innen matematikk er en dimensjon en av de tre retningene, som er vinkelrette på hverandre, som rommet kan måles i. En linje har én dimensjon, lengde. En flate har to dimensjoner, lengde og bredde. Se dimensjon – matematikk.

Innen fysikk er en fysisk størrelses dimensjon benevningen til størrelsen, uten angivelse av enheter. Se dimensjon – fysikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg