guttaperka

Artikkelstart

Guttaperka (navnet kommer av indonesisk 'saft', 'lateks' og pertcha, 'guttaperkatreet') er en gummiaktig masse dannet ved inntørking av melkesaft (lateks) fra stamme og grener av trær i slektene Palaquium og Payenai familien Sapotaceae, som vokser i Sørøst-Asia. Den har lignende sammensetning og egenskaper som balata. Noe guttaperka utvinnes også ved ekstraksjon fra bladene (grønn guttaperka).

Faktaboks

Uttale
guttapˈerka

Fremstilling

Den rå, tappede guttaperkaen renses ved utvalsing og vasking med vann til en brunlig handelsvare med ca. 20 % harpiks og andre plantestoffer og ca. 80 % av den termoplastiske polymeren trans-polyisopren(C5H8)n. Den kan også fremstilles syntetisk. Polymeren er en isomer av kautsjuk (cis-polyisopren), men er mindre elastisk enn denne. Tidligere kaltes derfor guttaperka også gummi plasticum og kautsjuk gummi elasticum.

Anvendelse

Et spesielt rent produkt, hvit guttaperka, har blitt brukt i tannpleien til rotfyllingsmateriale; guttaperkastifter. Dette er guttaperka renset ved løsning i bensin, avfarget, utfelt med alkohol og blandet med sinkoksid, voks og bariumsulfat.

Tidligere hadde guttaperka allsidig anvendelse blant annet til isolasjonsmateriale for jord- og undervannskabler, til drivremmer, og i golfballer. I medisinsk sammenheng ble det brukt til skinnebandasjer ved knokkelbrudd og til dekking av vannomslag i form av tynt utvalset såkalt guttaperkapapir. Nå er guttaperka for det meste erstattet av nyere plast- og gummimaterialer.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg