guttaperka

Guttaperka (navnet kommer av indonesisk 'saft', 'lateks' og pertcha, 'guttaperkatreet') er en gummiaktig masse dannet ved inntørking av melkesaft (lateks) fra stamme og grener av trær i slektene Palaquium og Payenai familien Sapotaceae, som vokser i Sørøst-Asia. Den har lignende sammensetning og egenskaper som balata. Noe guttaperka utvinnes også ved ekstraksjon fra bladene (grønn guttaperka).

Faktaboks

uttale:
guttapˈerka

Fremstilling

Den rå, tappede guttaperkaen renses ved utvalsing og vasking med vann til en brunlig handelsvare med ca. 20 % harpiks og andre plantestoffer og ca. 80 % av den termoplastiske polymeren trans-polyisopren(C5H8)n. Den kan også fremstilles syntetisk. Polymeren er en isomer av kautsjuk (cis-polyisopren), men er mindre elastisk enn denne. Tidligere kaltes derfor guttaperka også gummi plasticum og kautsjuk gummi elasticum.

Anvendelse

Et spesielt rent produkt, hvit guttaperka, har blitt brukt i tannpleien til rotfyllingsmateriale; guttaperkastifter. Dette er guttaperka renset ved løsning i bensin, avfarget, utfelt med alkohol og blandet med sinkoksid, voks og bariumsulfat.

Tidligere hadde guttaperka allsidig anvendelse blant annet til isolasjonsmateriale for jord- og undervannskabler, til drivremmer, og i golfballer. I medisinsk sammenheng ble det brukt til skinnebandasjer ved knokkelbrudd og til dekking av vannomslag i form av tynt utvalset såkalt guttaperkapapir. Nå er guttaperka for det meste erstattet av nyere plast- og gummimaterialer.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg