Kaprifolfamilien. Blomstrende kaprifol, Lonicera Caprifolium.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kaprifolfamilien er er en tofrøbladet plantefamilie. Den består av 28 slekter med over 825 arter, rundt ti av disse finnes viltvoksende i Norge. Det er også en rekke mye brukte prydbusker som hører til her.

Faktaboks

Uttale
kaprifˈolfamilien
Etymologi
Fra latin capra, geit og latin folium, blad.
Vitenskapelig navn
Caprifoliaceae

Beskrivelse

Artene i kaprifolfamilien er både busker, trær, forveda slyngplanter og ettårig og flerårige urter. Det er også stor variasjon i bladform og hvordan bladene er plassert på plantene. Blomstene er som regel ensymmetriske og de fire eller fem begerbladene er sammenvokst. Kronbladene er som oftest fire eller fem og er vokst sammen til en flika krone, av og til med nektarspore. Blomstene har fra en til fem pollenbærere som er sammenvokst med krona.

Utbredelse

Arter i familien finnes på alle kontinenter utenom Australia og New Zealand, men diversiteten er størst i tempererte deler av den nordlige halvkula.

Systematikk

Kaprifolifamilien har gjennomgått store endringer som følge av nyere analyser basert på sammenligninger av DNA. Flere tidligere familier er nå inkludert i den utvida kaprifolfamilien, men både hylleslekta og krossvedslekta er flytta til moskusurtfamilien.

De små, tidligere familiene Diervillaceae med blant annet klokkebusk og Linnaeaceae med linnea og prydplantene klokkebusk er nå inkludert i kaprifolfamilien. I tillegg er de større, tidligere familiene kardeborrefamlien (Dipsacaceae) med blant annet rødknapp og blåknapp og vendelrotfamilien (Valerianaceae) med vendelrot, nå inkludert her.

De store slektene i familien er Lonicera med om lag 180 arter, deriblant vivendel, kaprifol og leddved, vendelrotslekta med cirka 200 arter og Scabiosa med rundt 80 arter.

Normalt dannes systematiske familienavn på basis av navnet på en av slektene, men slekta Capriolium som familienavnet er basert på er nå inkludert i slekta Lonicera. Regler for navnsetting gjør at navnet allikevel beholdes.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kaprifolfamilien
Caprifoliaceae
Tidligere vitenskapelig navn
Dipsacaceae, Valerianaceae
Artsdatabanken-ID
101707
GBIF-ID
6710

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg