Moskusurtfamilien består hovedsakelig av busker, men noen av artene er urter. Plantene i denne familien har motsatte blader som ofte er sammensatte. Blomstene er overveiende femtallige, men firetallighet forekommer også. Dyrepollinering er gjennomgående i familien og fruktene er som regel steinfrukter. Familiens arter forekommer hovedsakelig i tempererte strøk på den nordlige halvkule. Totalt artstall er rundt 200, langt de fleste i slekta krossved. I Norge er det to arter som regnes som opprinnelig viltvoksende; moskusurt og krossved og to arter som regnes som ganske naturaliserte; rødhyll og svarthyll.

Denne familien har ganske nylig fått en ny definisjon som følge av bruk av nyere genetiske metoder i analyse av slektskap. Den tidligere moskusurtfamilien besto av kun den ene slekta moskusurt (Adoxa) med en eller høyst to arter. Nyere analyser har vist at de to ganske store slektene hyll (Sambucus) og krossved (Viburnum) som tidligere har vært inkludert i kaprifolfamilien (Caprifoliaceae) er nært beslekta med moskusurt.

Fordi Adoxaceae er det eldste lovlig publiserte navnet er dette blitt navnet på den nye, større familien og det norske navnet på familien er også videreført. I tillegg til de tre slektene nevnt over inkluderes to endemiske, monotypiske slekter fra henholdsvis Tibet og Sichuan; Sinadoxa og Tetradoxa.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.