vivendel

Vivendelblomster. Nektaren er tilgjengelig i det ganske lange kronrøret. Røa, Vesterøy, Hvaler.
Vivendel, blomster
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Vivendel. Blomst og bær.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Vivendel er en av to naturlig forekommende arter i kaprifolfamilien i Norge. Dette er lange planter som klatrer på annen vegetasjon og de har tette samlinger av ganske store, gulhvite blomster som dufter sterkt på kvelds- og nattetid for å lokke til seg nattsvermere som pollinatorer. Vivendel finnes langs kysten fra Østfold til Møre og Romsdal.

Faktaboks

Uttale
vivˈendel
Vitenskapelig navn
Lonicera periclymenum
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Dette er lange planter med motsatte elliptiske blad som slynger seg til andre planter ved at stenglene snor seg til høyre rundt greiner og stammer av andre planter. Plantene kan bli inntil åtte meter lange.

Blomstene finnes i tette samlinger i endene av greinene. Blomstersamlingene har gjerne mellom ti og tjue blomster. De enkelte blomstene er fire til fem centimeter lange og ensymmetriske. Blomstene har en krone som er splitta i en underleppe og overleppe. Krona er lyst gul, men ofte noe rødlig på utsida. Det er fem lange pollenbærere og én lang griffel med kuleforma arr. Blomstene produserer rikelig med nektar. Fruktene hos vivendel er røde, saftige bær.

Vivendel er svært lik den innførte prydplanta (ekte) kaprifol, men kan skilles på at de to bladene like under blomsterstanden er frie hos vivendel, mens de er sammenvokste hos kaprifol.

Utbredelse

Vivendel har røde bær. Lendrup S Løgstør

Vivendel i barskog og lauvskog, særlig eikeskog ved kysten. I tillegg finnes arten i tørr hei på bergknauser.

Vivendel er en vanlig plante langs kysten fra Østfold til Sunndal i Møre og Romsdal. I tillegg er den funnet lenger nord, i Brønnøy i Nordland. Verdensutbredelsen er Vest-Europa, Mellom-Europa og nordvestlige områder av Afrika.

Reproduksjon

Vivendel er insektpollinert og besøkes både av dagaktive insekter som humler, blomsterfluer og biller, og av nattaktive arter som tussmørkesvermere.

Navn

Norsk navn er flere steder rundt Oslofjorden (vill) kaprifol, men lenger vestover langs kysten dominerer vivendel og varianter av dette gamle navnet. Vivendel er et ord sammensatt av to ord med norrøn bakgrunn, det første betyr tre eller ved og det siste er basert på ord for å vinde (rundt noe). Andre navn på planta har vært holved, hølved eller varianter av dette som er inspirert av at stammene er hule.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

vivendel
Lonicera periclymenum
Artsdatabanken-ID
101717
GBIF-ID
5334277

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg