Faktaboks

Empedokles
fra Akragas (Agrigentum på Sicilia)
Uttale
empˈedokles
Født
494 fvt.
Død
434 fvt.
Levetid - kommentar
fødselsår og dødsår er omtrentlige
De fire elementer
De fire hodene viser de fire elementer. Jorden er representert ved landdyr, vann ved fisk, luft ved fugler og ild ved ild og kanoner. Maleri fra 1566.
Av .

Empedokles var en gresk filosof, statsmann og religionslærer. Han angrep den tradisjonelle religion, muligens fra et monoteistisk ståsted. Han trodde på reinkarnasjonen.

Filosofi

Empedokles er mest kjent for sin lære om de fire elementer eller grunnstoffer som verden er bygd opp av: ild, vann, jord og luft. Når elementene blander seg i forskjellige forhold, skyldes det de to kraftprinsipper som hersker i universet: kjærlighet og hat (eller strid).

Det er mulig at Empedokles brukte disse som mer symbolske navn for tiltrekning og frastøtning. Syklusene eller kretsløpet skyldes at disse to prinsipper veksler om å ha herredømmet. Derved forklarer han tilblivelse og undergang, forandring og bevegelse som var hovedproblemer for de fleste greske filosofer. Han overførte også sine teorier til biologien i en slags evolusjonsteori.

Det kjennes bare bruddstykker av hans skrifter, i andres sitater, til sammen cirka 450 verslinjer (kritisk utgave av Hermann Diels: Die Fragmente der Vorsokratiker, bind 1, 10. opplag 1961).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg