Rødhyll i frukt. Langs Alnaelva i Oslo.

Rødhyll. Blomsterklase til venstre, fruktklase til høyre.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rødhyll er en busk med avlange kvaster med små, gulgrønne blomster og røde steinfrukter («bær»). Buskene kan bli inntil fire meter høye og de har ulikefinnete, motsatte blader. Rødhyll avgir sterk lukt ved berøring som mange vil oppfatte som ubehagelig.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Sambucus racemosa
Beskrevet av
Carl von Linné
Fremmedartstatus i Norge
SE – Svært høy risiko
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Arten ble introdusert til Norge fra Mellom-Europa tidlig på 1800-tallet eller tidligere. Rødhyll er nå fullstendig naturalisert mange steder opp til Nord-Trøndelag. Den sprer seg raskt til nye områder og er oppført på Artsdatabankens fremmedartsliste med vurderingen «SE – svært høy risiko».

Rødhyll blomstrer tidlig på sommeren og besøkes av ulike bier, biller og fluer. Plantene bærer som regel mye frukt som spises av ulike fugler, særlig trost, som dermed sprer arten videre. Rødhyll finnes i mange habitater, men er særlig vanlig i kulturlandskapet; rundt gårdsbygninger, i kanten av åkre, på åkerholmer og i skogkanter. Rødhyll er også å finne på hogstflater, der den er blant de første forveda plantene som dukker opp.

Foreløpig kjent nordgrense for rødhyll er Namdalen, men ifølge Artsdatabankens vurdering er det å forvente at arten sprer seg videre nordover til kyst- og fjordstrøk sør i Nordland i første omgang. Økningen i utbredelse knyttes til klimaendringer som gir gjennomsnittlig høyere vintertemperatur og mulighet for rødhyll å tåle vinteren lenger nord og lenger oppover i fjell- og dalstrøk. Kjent høydegrense er drøyt 600 meter over havet.

Fruktene til rødhyll blir gjerne omtalt som giftige, men dette er trolig en meget svak giftvirkning. Giftinformasjonen beskriver bærene som å ha irriterende saft og fortæring av rå bær kan forårsake kvalme, oppkast og diaré. Etter varmebehandling er de uheldige virkningene borte, og både saft og syltetøy kan anvendes.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Fægri, Knut 1960. Norges planter, Oslo, Cappelen.

Eksterne lenker

Faktaboks

rødhyll
Sambucus racemosa
Tidligere vitenskapelig navn

Sambucus racemosa racemosa

Artsdatabanken-ID
101703
GBIF-ID
2888723

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg