Tverrsnitt, polart treskrog
Det ekstra tykke skroget på polarskuten Discovery hadde ishud av greenheart-tre ytterst.
Tverrsnitt, polart treskrog

Hud er den ytre plate- eller bordkledningen på et skrog.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt húð
Også kjent som

hudplanker, hudplater, platekledning, platehud

Huden er det som skiller skrogets innside fra vannet på utsiden. Med andre ord er det huden som er i direkte kontakt med sjøen. Den er det ytre beskyttende laget som skal tåle påkjenninger fra ulik bruk til sjøs. Mange skip har det som kalles dobbeltskrog, som også kan kalles dobbelhudet. Et ekstra lag med hud kan også legges utenpå den opprinnelige huden, som for eksempel ishud. Ved flere hudlag deler en gjerne inn huden i ytterhud og innerhud.

I nyere tid er stålplater dominerende som hud på alle typer skip. Mindre glassfiberskrog har et ytre lag kalt gelcoat, som er huden på slike skrog. På tradisjonelle fartøy av tre har en rekke ulike treslag blitt brukt som hud. Greenheart, bekfuru, alm og eik er typiske eksempler på harde treslag, som var ettertraktet hudmateriale.

Hud av metall er utsatt for rust, og hud av tre er utsatt for råte. Godt skipsvedlikehold innebærer derfor å behandle huden regelmessig for å unngå rust eller råte.

Å legge hud på et skrog kalles tradisjonelt å forhude skroget. Ved legging av ytterhud, for eksempel metallplater som ishud, ble skroget metallforhudet. Det motsatte er å avhude skroget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg