Threskiornis aethiopicus

Threskiornis aethiopicus, helligibis. Foto fra: Ol Pejeta Conservancy (Sweetwaters), Kenya, Afrika

Helligibis er en fugleart i ibisfamilien. Den er en en afrikansk art med overveiende hvit fjærdrakt, men med svart hode og hals. Arten er ikke påtruffet i Norge frem til og med 2020.

Faktaboks

Også kjent som
latin engelsk African sacred ibis
Vitenskapelig navn
Threskiornis aethiopicus
Beskrevet av
(Latham, 1790)
Fremmedartstatus i Norge
LO – Lav risiko
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse og levevis

Helligibisen er en forholdsvis stor ibisart som veier omtrent 1500 gram. Arten hekker i kolonier, stort sett i trær og busker, men iblant på bakken. Koloniene kan bli svært store, opp mot 2000 par er kjent. Helligibisen spiser stort sett insekter og krepsdyr, men tar også plantekost, og er mer eller mindre altetende. I perioder tar helligibisene mye gresshopper, og også firfisler, samt egg og unger fra andre fugler.

Utbredelse

Helligibis er opprinnelig kun kjent som hekkefugl i Afrika og lokalt i Irak. I Europa er helligibis en svært vanlig fugl i dyreparker og lignende, og det finnes en stor viltflyvende populasjon i flere land, med flest hekkende par i Italia og i Frankrike. Helligibis blir regnet som en invasiv og skadelig fugleart for andre kolonihekkende fugler da den spiser mye fugleegg og unger, spesielt fra truede hegrearter og terner. Det foregår derfor prosjekter for å fjerne arten fra enkelte områder, først og fremst i Frankrike. Videre har det har hekket noen få par med helligibis i Nederland en del år, og det nordligste hekkefunnet utenfor dyreparker er fra Tyskland.

Kulturhistorie

Arten ble regnet som hellig i det gamle Egypt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Matheu, E., J. del Hoyo, D. A. Christie, G. M. Kirwan, and E. F. J. Garcia (2020). African Sacred Ibis (Threskiornis aethiopicus), version 1.0. In Birds of the World (J. del Hoyo, A. Elliott, J. Sargatal, D. A. Christie, and E. de Juana, Editors). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA. https://doi.org/10.2173/bow.sacibi2.01

Faktaboks

helligibis
Threskiornis aethiopicus
Artsdatabanken-ID
170102
GBIF-ID
2480764

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg