Egypt hører til samme dyregeografiske region som Europa og det meste av Asia (den palearktiske region), og faunaen er ganske forskjellig fra den i Afrika sør for Sahara. Dyrelivet er dessuten relativt artsfattig. Mange dyr som tidligere fantes i Egypt, er nå sjeldne eller utryddet her: helligibis, flodhest, nilkrokodille m.fl. Dromedaren er viktig som husdyr, men forekommer ikke i vill tilstand. I fjellområdene lever alpesteinbukk og mankesau (den eneste viltlevende sau i Afrika), mens flere gasellearter har tilhold i ørken- og halvørkenstrøk. Rovdyrene omfatter blant annet stripehyener, sjakaler, ørkenrev (fennek) og andre rever, ørkengaupe (karakal) og små kattedyr. Faraorotten (en snikekatt) er kjent som slangedreper. Av pattedyr ellers bør nevnes ørkenmus, springmus og klippegrevlinger.

Krypdyrfaunaen er variert: 2 familier landskilpadder, 6 øglefamilier og 4 slangefamilier med til sammen 34 arter (bl.a. egyptisk kobra). Nesten 450 fuglearter er registrert. Gribber, falker, sandhøns, turtel- og palmedue, hærfugl, lerker og steinskvetter er karakteristiske hekkefugler. Nildeltaet er viktig som rasteplass og overvintringssted for fugl, en del arter overvintrer også langs Rødehavskysten.

I tillegg til korallrev med meget rik fauna av virvelløse dyr og fisker, kan Rødehavet by på haier, skater, havskilpadder og delfiner. Her hekker dessuten rødnebbtropikfugl, brunsule, sotmåke og rødehavsmåke.

Les mer om Egypts geografi og Planteliv i Egypt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.