hakeormer

Av .

Artikkelstart

Hakeormer er arter av rundormer (i rekken Nematoda) i familien Strongylidae. Tidligere var hakeormene blant de mest skadelige av menneskenes tarmparasitter, eller innvollsormer, men de er mindre tallrike under gode, hygieniske forhold. To arter forekommer som parasitter hos mennesker.

Faktaboks

Også kjent som
gruveormer

Asiatisk hakeorm (Ancylostoma duodenale) blir 6–18 millimeter lang, er temmelig tykk, og snylter i tarmene hos mennesker. Den er meget vanlig både i asiatiske land og i Afrika, hvor hundre millioner mennesker kan være infisert. Den er også vanlig i katter og hunder.

Parasitten er utstyrt med en kraftig sugemunn med tenner, og fester seg med den til tarmslimhinnen. Dette gir blodtap, som kan føre til kraftig anemi og slapphet når snylternes antall er stort. Det finnes ormemiddel, for eksempel mebendazol, som kan brukes for å fjerne parasittene.

Eggene kommer ut med vertens ekskrementer. De klekker til larver, som kan leve lenge i vann og fuktig jord. Larvene kan for eksempel feste seg på huden hos mennesker som går barbeint. De gjennomborer huden, følger blodet gjennom årene til lungene, hostes opp i halsen, svelges, og kommer så ned i tarmen, hvor de fester seg. Hakeormer kan også komme inn gjennom munnen om man er urenslig, drikker dårlig vann, og lignende.

Amerikansk hakeorm (Necator americanus) er en art med sin hovedutbredelse i Mellom-Amerika og Sør-Amerika. Den er også vanlig i Asia og Afrika. I Nord-Amerika, særlig i sørstatene, kan et stort antall mennesker være angrepet. Også hos denne arten produserer de voksne ormene et stort antall egg, som kommer ut med ekskrementene. Eggene klekker til larver, som kan leve lenge i jorden, og infisere nye mennesker, hvis man går barbeint.

Det er anslått at mer enn 20 prosent av befolkningen i tropiske og subtropiske deler av den gamle verden og den nye verden kan ha vært angrepet av hakeormer. Mindre infeksjoner forårsaker lite ubehag, og blir ofte ikke oppdaget. I Europa finnes hakeormer bare i gruver og tunneler med høy temperatur og fuktighet året rundt. Sykdommen opptrådte epidemisk under boringen av St. Gotthard veitunnel i Sveits.

Andre arter av hakeormer lever i husdyr. I pelsdyr finnes arten Uncinaria stenocephala. I kystdistriktene i Norge kan sau være infisert med Bonostomum trigonocephalum.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Pechenik, J. A. 2010. Biology of the invertebrates. 6th Edition. 606 sider. McGraw-Hill, International Edition.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg