Haram er i islamsk rettsvitenskap en betegnelse for handlinger som er forbudt og moralsk forkastelig, det motsatte av halal.

Faktaboks

Uttale

har'am

Etymologi

arabisk, ḥarām ‘forbudt, begrenset’

Ordet ḥarām med en kort og en lang a-vokal er beslektede med ordet ḥaram med to korte vokaler. Den grunnleggende betydningen «forbud, begrensning» er her utvidet til «hellighet», og ordet anvendes om tre religiøst viktige byer: Mekka, Medina og Jerusalem. Mekka har det største haram («hellig område») og Jerusalem det minste. Mekka og Medina kalles «de to helligdommene» (al-ḥaramayn), og Jerusalem kalles al-haram al-sharif («den opphøyde helligdom»). En rekke rituelle regler gjelder for slike områder: Jakt er forbudt, det er forbudt å hugge trær, rykke opp planter med rot eller høste korn. Vold mot mennesker og andre levende vesener er også forbudt, og det er mulig å søke asyl i helligdommen.

Et annet beslektet ord er iḥrām, som betegner pilegrimens tilstand under pilegrimsferden, begrenset av rituelle regler.

En bruk av ordet i islamsk rettstenkning er knyttet til de reglene som begrenser sosial omgang mellom kjønnene. Ordet maḥram betegner i denne forbindelsen en mann som er definert som innenfor en kvinnes «begrensede krets», det vil si ektemann og menn forbudt for ekteskap som familie i rett oppad- og nedadgående linje, onkler og nevøer, svigerfar.

Ordet harem («forbudt område») anvendes i noen kulturer om «et adgangsbegrenset område» i betydningen en del av huset hvor kvinner holder til.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg