Høstfarger. Hos de fleste løvtrær brytes bladklorofyllet ned før bladene felles om høsten. Fargene som da kommer til syne skyldes dels nydannede fargestoffer og dels fargestoffer som har vært til stede tidligere, men vært skjult av det grønne klorofyllet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Høstfarger. Rypebær i sommerfarger (til venstre) og høstfarger (til høyre). Bladene får den vakre, dyprøde fargen allerede tidlig om høsten.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Høstfarger er farger som synes på bladene hos mange trær og busker når grønnfargen forsvinner om høsten. Grønnfargen i planten skyldes i hovedsak klorofyll.

Hos de fleste løvtrærne (unntak er for eksempel or) brytes klorofyllet i bladene ned om høsten. Fargene som da kommer frem, skyldes dels fargestoffer som også er til stede om sommeren, men hvor fargen er dekket av grønnfargen, dels nye fargestoffer som dannes.

Oransjerøde karotener og gule eller brunlige xantofyller er også tilstede om sommeren.

Rødfargede antocyaniner kan dannes i større mengde om høsten, ofte på grunn av opphoping av sukker i bladene. Også mørkfargede stoffer, som for eksempel garvestoffer, dannes hos en del blader.

De gulbrune fargene hos bøk og eik skyldes en blanding av garvestoffer og karotenoider. Nyansene i høstfargene skyldes at mengdeforholdet mellom de forskjellige fargestoffene varierer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg