høstfarger

Høstfarger. Hos de fleste løvtrær brytes bladklorofyllet ned før bladene felles om høsten. Fargene som da kommer til syne skyldes dels nydannede fargestoffer og dels fargestoffer som har vært til stede tidligere, men vært skjult av det grønne klorofyllet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Høstfarger. Rypebær i sommerfarger (til venstre) og høstfarger (til høyre). Bladene får den vakre, dyprøde fargen allerede tidlig om høsten.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Høstfarger, opptrer på bladene hos mange trær og busker når grønnfargen forsvinner om høsten.

Hos de fleste løvtrær (unntak f.eks. or) nedbrytes klorofyllet i bladene. De farger som da fremkommer, skyldes dels fargestoffer som også er til stede om sommeren, men hvor fargen er dekket av grønnfargen, dels nye fargestoffer som dannes.

Til de første hører oransjerøde karotener og gule eller brunlige xantofyller. Rødfargede antocyaniner kan dannes i større mengde om høsten, ofte på grunn av opphoping av sukker i bladene. Også mørkfargede stoffer, som f.eks. garvestoffer, dannes hos en del blad. De gulbrune fargene hos bøk og eik skyldes en blanding av garvestoffer og karotenoider. Nyansene i høstfargene skyldes at mengdeforholdet mellom de forskjellige fargestoffene varierer.

Se også farge (bot.).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg