Goodwillambassadør er en person som har som oppgave å skape velvilje for et land, en organisasjon eller en spesiell sak.

De første goodwillambassadører ble utnevnt av organisasjoner og fond i FN-systemet i første halvdel av 1950-årene. Én av de første som hadde et slikt oppdrag, var Danny Kaye. Han ble utnevnt som goodwillambassadør for FNs barnefond (UNICEF) i 1954. Per 2024 har UNICEF i alt 24 goodwillambassadører. Tre av dem er David Beckham, Yuna Kim og Liam Neeson. Goodwillambassadører er internasjonalt kjente personer (men ikke politikere), som er opptatt av å fremme arbeidet for en spesiell sak. FN har engasjert mange prominente personer innen kunst, film, musikk, litteratur og sport som goodwillambassadører. En person kan ikke søke om å få et slikt oppdrag. Når en goodwillambassadør blir utnevnt, blir det ofte arrangert en pressekonferanse for å sette fokus på dette sakskompekset. Et slikt oppdrag er vanligvis av langsiktig karakter, og oppgaven er ubetalt.

Kongelige som goodwillambassadører

Foto av kronprins Haakon i 2004
Kronprins Haakon besøker Tanzania som goodwillambassadør for UNDP i 2004. Her deltar han under åpningen av et nytt marked i Hungumalwa ved Victoriasjøen.
Foto av kronprins Haakon i 2004
Av /NTB.

Kronprins Haakon Magnus ble utnevnt til goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram (UNDP) i 2003, og markerte sitt tjuende år som goodwillambassadør i 2023 med å signere en ny avtale med UNDP. Som UNDP-ambassadør arbeider Kronprinsen med å fremme FNs bærekraftsmål, med et spesielt engasjement for bærekraftsmålene 1: «Utrydde alle former for fattigdom i hele verden» og 14: «Bevare og bruke hav og marine ressurser på en måte som fremmer bærekraftig utvikling». De første tolv årene som goodwillambassadør hadde Kronprinsen et særlig fokus på FNs tusenårsmål, som ble evaluert og avsluttet i 2015. Kronprinsen har ingen andre oppdrag som goodwillambassadør.

Kronprinsesse Mette-Marit er «ambassadør for norsk litteratur i utlandet». I 2019 var Norge gjesteland ved verdens viktigste bokmesse, bokmessen i Frankfurt, som kronprinsessen åpnet. Kronprinsessen er også spesialrepresentant for UNAIDS.

Idrett og goodwillambassadører

Foto av Angelina Jolie i 2003
Den amerikanske skuespilleren Angelina Jolie har gjennom mange år vært goodwillambassadør for UNHCR. Her fra et besøk i en flyktningeleir i Ingusjetia, Russland, nær grensen til Tsjetsjenia, i 2003.
Foto av Angelina Jolie i 2003
Av /NTB.

Innen idretten har det vært og er mange goodwillambassadører. Én av dem var Grete Waitz. Fram til hun døde av kreft i 2011 var Grete Waitz en formidabel goodwillambassadør for norsk idrett, og av stor betydning for langdistanseløpernes anseelse ute i verden.

Den norske samfunnsmodellen og frivillighet

Det er mer enn 2000 frivillige organisasjoner i Norge. Mange av disse organisasjonene spiller en viktig rolle i det norske samfunnet, spesielt på lokalt plan. De frivillige organisasjonene driftes av ubetalte personer, og man kan på mange måter beskrive disse lederne og andre aktive som goodwillambassadører.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg