UNAIDS

Artikkelstart

UNAIDS er FNs aids-porgram, opprettet i 1996 som et samforetak av sju organisasjoner i FN-systemet med formål å hindre spredning av hiv, behandle hiv-smittede og dempe virkningen av aids-epidemien.

Faktaboks

Også kjent som

forkortelse for engelsk The Joint United Nations Programme on HIV/AIDS

Organisasjonene som bidrar til UNAIDS er FNs barnefond (UNICEF), FNs utviklingsprogram (UNDP), FNs befolkningsfond (UNFPA), FNs narkotikaprogram (UNDCP), FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur (UNESCO), Verdens helseorganisasjon (WHO) og Verdensbanken. UNAIDS har hovedkontor i Genève i Sveits.

UNAIDS prioriterer særlig arbeidet med hiv/aids blant barn og unge og utsatte befolkningsgrupper, smittehindring av hiv mellom mor og barn, utvikling og innføring av standarder for aids-behandling, utvikling av vaksine og særtiltak for hardt rammede regioner, særlig Afrika sør for Sahara.

UNAIDS ledes av et programkoordinerende styre som foruten deltagere fra bidragsorganisasjonene i FN-systemet består av 22 representanter fra land i alle geografiske regioner, samt fem representanter fra frivillige organisasjoner, innbefattet organisasjoner for personer som har hiv/aids. UNAIDS var det første FN-programmet som tok med representanter for frivillige organisasjoner i styret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg