Frysetørking, en prosess hvor vann (eller andre løsemidler) fjernes fra en struktur ved sublimasjon fra frossen tilstand. Dette må foregå ved temperaturer under frysepunktet, f.eks. −10 °C til −20 °C, og ved trykk lavere enn metningstrykket over is under disse forhold. Energi til å dekke sublimasjonsvarmen kan tilføres ved stråling, direkte kontakt eller dielektrisk. Pga. det høye vakuumet blir dampvolumene enorme og apparaturen stor og kostbar i forhold til kapasiteten. Vanndampen fjernes som regel ved utfrysing på en kald flate.

Prosessen brukes i stor utstrekning til konservering av biologiske preparater, serum, bakteriekulturer, vev for transplantasjon osv., og brukes også i en viss utstrekning i den farmasøytiske industri. Den har fått stor anvendelse innen enkelte felter av næringsmiddelindustrien, og særlig for kaffe-ekstrakt. Frysetørkede produkter har den fordel at de bevarer sin form og struktur nokså uforandret fra fersk tilstand. De opptar vann igjen bedre enn vanlige tørkede produkter og beholder mer av sin opprinnelige smak og aroma. Når de pakkes med inertgass eller vakuum i gasstette pakninger, holder de seg i meget lang tid ved vanlig omgivelsestemperatur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.