Fotoluminescens, det at lys blir absorbert og sendt ut igjen med lengre bølgelengde, en form for luminescens. Som fotoluminescens regnes også de tilfeller hvor det absorberes ultrafiolett lys og til dels også røntgenstråling, mens lyset som sendes ut ligger innen den synlige del av spekteret. Prosessen iakttas best ved ultrafiolett belysning i et ellers mørkt rom. Enkelte legemer sender da ut et meget klart lys som opphører straks (fluorescens) eller vedvarer kort tid etter at den ultrafiolette lyskilde er fjernet (fosforescens).

Fenomenet er bl.a. kjent for en rekke krystallinske bergarter som på denne måten gir et vakkert og karakteristisk lys. Det lys som sendes ut, er karakteristisk for stoffet, men ikke direkte knyttet til den farge stoffet har ved vanlig belysning. Dette anvendes bl.a. for å påvise forfalskninger f.eks. av underskrifter som er endret med en annen blekktype med samme farge som den opprinnelige, ved kopier av frimerker, kunstverk osv. Man kan også påvise forurensninger i eller tilsetninger til matvarer på samme måte.

I fluorescensmikroskopet gjøres fotoluminescerende stoffer lysende ved ultrafiolett bestråling og iakttas da tydelig mot en ikke-luminescerende, mørk bakgrunn. I vaske- og blekemidler anvendes av og til tilsetninger av fotoluminescerende stoffer som legger seg på tøyfibrene og gir et overdrevet inntrykk av hvithet eller renhet, idet stoffet ikke bare reflekterer det synlige lyset som treffer det, men også omsetter ultrafiolett lys til synlig. I lysrør sendes det i utladningsprosessen vesentlig ut ultrafiolett stråling. Ved fotoluminescens omsettes det til synlig lys i lysstoffet på rørets vegger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.