fluorescensmikroskop

Fluorescensmikroskop, optisk mikroskop der man bruker en lyskilde som sender ut ultrafiolett stråling, fiolett og til dels blått lys og derved frembringer fotoluminescens i objektet som betraktes. Kildene for den karakteristiske fluorescerende eller fosforescerende strålingen viser seg tydelig i objektbildet og kan gi verdifulle opplysninger om preparatets sammensetning.

Faktaboks

Uttale
-sˈens-

Ultrafiolett lys har en bølgelengde mellom 400 og 100 nanometer (nm) og er usynlig, men det får visse stoffer til å utstråle absorbert lysenergi, som er et mer langbølget og derfor synlig lys, såkalt fluorescenslys. Ved å behandle det mikroskopiske preparatet med spesielle fluorescerende stoffer (fluorokromer) kan man få detaljer i preparatet til å fluorescere med forskjellige farger i spesielt oppbygde «pålys»-mikroskoper, fluorescensmikroskoper.

Fluorescensteknikker benyttes i stor grad i medisinsk og biologisk forskning og i patologisk anatomisk diagnostikk, for eksempel i immuncytologisk og immunhistologisk synliggjøring av antigen-antistoffreaksjoner (immunhistokjemi).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg