Ureaharpikser er en viktig gruppe herdbare, syntetiske forbindelser som brukes til produksjon av lim, plast og lakk. Kjemisk sett er de polymerer, og de tilhører aminoharpiksene.

Faktaboks

Uttale
urˈeaharpikser
Også kjent som

urea-formaldehydharpikser

forkortes UF

Fremstilling

Ureaharpikser fremstilles av urea og formaldehyd ved en kondensasjonsreaksjon. Den første delen av reaksjonen utføres i svakt basisk miljø, mens den videre reaksjonen, og herdingen til et fast, uløselig og ikke smeltbart produkt, skjer i surt miljø.

Lakkharpiksene fremstilles i nærvær av en alkohol, for eksempel butanol. Dette gir en foretret ureaharpiks som er mindre sprø og hygroskopisk, og som har bedre løselighet i organiske løsemidler.

Anvendelse

Ureaharpikser er råstoff for produksjon av urealim og ureaplast, og de brukes som bindemiddel i industrilakk (brennlakker og syreherdende lakker) i blanding med alkyd- og epoksyharpikser (se for eksempel emaljelakker). Noe ureaharpiks går til krympe- og krøllfribehandling av tekstiler. Spesielle ioniserbare typer brukes som tilsetning til papirmassen ved fremstilling av våtsterkt papir.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg