melaminharpikser

Artikkelstart

Melaminharpikser er en gruppe syntetiske, herdbare harpikser som dannes ved kondensasjonspolymerisasjon mellom melamin og formaldehyd. Den vanligste typen er rene melamin-formaldehydharpikser, men også melamin-fenolharpikser fremstilles ved å bruke en blanding av melamin og fenol som reageres med formaldehydet.

Faktaboks

Uttale
melamˈinharpikser

Fremstilling

Melaminharpiksene er, i likhet med ureaharpiksene, aminoharpikser, og det er aminogruppene i melaminet som reagerer med formaldehyd. Reaksjonen blir avbrutt mens harpiksen ennå er løselig og egnet til bruk i lakker, eller smeltbar og egnet til pressmasser. Den avsluttende herdingen skjer når harpiksen under bruk reagerer ferdig, vanligvis ved oppvarming.

Melaminharpikser til lakk er ofte kjemisk modifisert (foretret) slik at de er løselige i organiske løsemidler. Til emaljelakk blir de ofte blandet med alkydharpikser eller epoksyharpikser.

Anvendelse

Melaminharpikser brukes særlig i melaminplast, sammen med andre bindemidler i lakk (emaljelakk, billakk), til forsterking av urealim, til tekstilforbedring (appretur) og som bindemiddel i våtsterkt papir. Melaminharpiksene er dyrere enn ureaharpiksene, men mer vann- og varmebestandige, og de får ikke den brune misfargingen under herdingen som fenolharpiksene får.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg