Melaminharpikser, syntetiske, herdbare harpikser som dannes ved reaksjon (kondensasjonspolymerisasjon) mellom melamin og formaldehyd. Den vanligste typen er de rene melamin-formaldehydharpiksene, men også melamin-fenolharpikser fremstilles ved å bruke en blanding av melamin og fenol som reageres med formaldehydet.

Melaminharpiksene er (i likhet med ureaharpiksene) aminoharpikser, og det er aminogruppene i melaminet som reagerer med formaldehyd. Reaksjonen blir avbrutt mens harpiksen ennå er løselig og egnet til bruk i lakker, eller smeltbar og egnet til pressmasser. Den avsluttende herding skjer når harpiksen under bruk reagerer ferdig, vanligvis ved oppvarming. Melaminharpikser til lakk er ofte kjemisk modifisert (foretret) slik at de er løselige i organiske løsemidler. Til emaljelakk blir de ofte blandet med alkyd- eller epoksyharpikser.

Melaminharpikser brukes særlig i melaminplast, sammen med andre bindemidler i lakk (emaljelakk, billakk), til forsterking av urealim, til tekstilforbedring (appretur) og som bindemiddel i våtsterkt papir. Melaminharpiksene er dyrere enn ureaharpiksene, men mer vann- og varmebestandige, og de får ikke den brune misfarging under herdingen som fenolharpiksene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.