farge (hos dyr)

Stillits er en relativt vanlig hagefugl i Norge, som lett kjennes på sine karakteristiske farger.
Stillits
Lisens: CC BY SA 3.0
Mange nakensnegl har fantastiske farger som kan brukes til å kamuflere seg, eller til å varsle predatorer om at de smaker vondt.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Vanlig blekksprut, Octopus vulgaris, kan skifte farger for å kommunisere sinnstemning og for kamuflasje.

Vanlig blekksprut
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Dyrenes farge forårsakes dels av reelle farger, pigmenter (for eksempel melanin, lipokromer), dels av strukturfarger som kommer frem ved lysbrytning (for eksempel blå, metallskimmer) i hud og hudorganer som hår og fjær, og dels på kombinasjoner av begge.

Fargen er i hovedsak knyttet til huden. Små vanndyr og noen landdyr med gravende levesett, hulelevende dyr og mange parasitter er helt eller nesten fargeløse.

Noen dyr kan kontrollere vandringen av pigment i cellene og dermed skifte farge, for eksempel etter sinnsstemning eller omgivelsene, se fargeskiftning.

Pigmenter

Pigment opptrer i form av korn eller dråper i hudens celler. Bare unntaksvis finnes det farge mellom cellene eller avsatt i en kutikula.

Også indre organer kan være farget, og når huden er gjennomskinnelig, bidrar de til dyrets ytre farge. På den måten kan blodårer skinne gjennom tynn overhud, slik for eksempel hanekam og fiskegjeller får sine farger.

Strukturfarger

Mange bladbiller har vakre farger som skyldes strukturer.
Av /Artsdatabanken.
Lisens: CC BY 3.0

Metalliske eller iriserende farger hos insekter fremkommer trolig ved lysets interferens i særdeles tynne, parallelle sjikt i kutikulaen.

Irisering i muslingskallets perlemorlag oppstår på lignende måte. Noen dyr har lysbrytende krystaller i spesielle hudceller. Sølvglans, metallisk grønnlige og blålige farger hos fisk skyldes ufargede guaninkrystaller i celler på skjellene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg