Førstespråkstilegnelse brukes om den første språklæringsprosessen et barn går igjennom. Å lære seg et språk innebærer å lære seg språkets system (syntaks, semantikk, fonologi), men også bruken av språket. Når man kan et språk, har man tilegnet seg de reglene som er nødvendige og tilstrekkelige for å kunne generere og forstå alle mulige akseptable setninger i et språk.
Vi kan si at et finitt (begrenset) sett med regler gjør oss i stand til å generere og tolke et infinitt (ubegrenset) antall setninger. Den lingvistiske kunnskapen vi besitter når vi kan et språk, kalles gjerne grammatikk, eller grammatisk kompetanse.
Det første språket et barn lærer kalles førstespråk. Tidligere har man også brukt betegnelsen morsmål om det første språket en person lærer. Termen førstespråk betegner rekkefølgen språk er tilegnet i, men er nøytral i den forstand at termen ikke sier noe om hvor godt språket beherskes eller i hvor stor grad en person identifiserer seg med språket. Barn som lærer to eller flere språk fra tidlig alder, tilegner seg alle disse språkene som førstespråk.
Førstespråkstilegnelse hos barn kan beskrives ved hjelp av tre fellesnevnere: Språktilegnelsen er 1) lik på tvers av individer, 2) hurtig og 3) vellykket. Alle disse trekkene gjelder til tross for stor variasjon i individuelle faktorer som for eksempel intelligens og personlighet, samt sosiale og kulturelle faktorer, som eksempelvis oppvekstmiljø, antall søsken, foreldrenes kommunikasjonsstil og så videre.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.