. Begrenset gjenbruk

Steroider, organiske forbindelser som er biokjemisk beslektet med terpener og karotenoider. Omfatter kolesterol og andre komplekse alkoholer (steroler), mange hormoner, prekursorer for visse vitaminer, gallesyrer og en del naturlige legemidler og gifter (f.eks. digitalisglykosidene).

Alle steroider inneholder samme kjerne: syklopentanoperhydrofenantren; et kondensert og redusert 4-ringsystem bestående av 17 karbonatomer (se fig.). De fleste steroider har også to metylgrupper og en alifatisk sidekjede knyttet til kjernen. Mange inneholder også hydroksyl- og karbonylgrupper, noen også karboksylgrupper m.fl.

Steroider klassifiseres som lipider pga. deres løselighet i organiske løsemidler og uløselighet i vann. Mange naturlig forekommende steroider er blitt syntetisert og mange nye steroider som er ukjente i naturen, er blitt laget for medisinsk bruk, f.eks. fluorsteroidene.

I organismen dannes steroider fra acetyl-CoA. 3 molekyler acetyl-CoA danner 3-hydroksy-3-metylglutaryl-CoA, som så omdannes til mevalonsyre og videre til isopentenylpyrofosfat. 6 molekyler av det siste stoffet kondenseres til det kjedeformede molekylet skvalen, som så reagerer i flere trinn under dannelse av ringsystemet i steroidene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.