steroider

. Begrenset gjenbruk

Steroider, organiske forbindelser som er biokjemisk beslektet med terpener og karotenoider. Omfatter kolesterol og andre komplekse alkoholer (steroler), mange hormoner, prekursorer for visse vitaminer, gallesyrer og en del naturlige legemidler og gifter (f.eks. digitalisglykosidene).

Faktaboks

Uttale
steroˈider
Etymologi
av gresk ‘fast’

Kjemisk struktur

Alle steroider inneholder samme kjerne: syklopentanoperhydrofenantren; et kondensert og redusert 4-ringsystem bestående av 17 karbonatomer (se fig.). De fleste steroider har også to metylgrupper og en alifatisk sidekjede knyttet til kjernen. Mange inneholder også hydroksyl- og karbonylgrupper, noen også karboksylgrupper m.fl.

Egenskaper, anvendelse

Steroider klassifiseres som lipider pga. deres løselighet i organiske løsemidler og uløselighet i vann. Mange naturlig forekommende steroider er blitt syntetisert og mange nye steroider som er ukjente i naturen, er blitt laget for medisinsk bruk, f.eks. fluorsteroidene.

Biosyntese

I organismen dannes steroider fra acetyl-CoA. 3 molekyler acetyl-CoA danner 3-hydroksy-3-metylglutaryl-CoA, som så omdannes til mevalonsyre og videre til isopentenylpyrofosfat. 6 molekyler av det siste stoffet kondenseres til det kjedeformede molekylet skvalen, som så reagerer i flere trinn under dannelse av ringsystemet i steroidene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg