Endogami betegner ekteskap mellom partnere tilhørende samme gruppe (det motsatte av eksogami som betegner ekteskap mellom partnere tilhørende ulike grupper). Ulike typer grupper vil kunne karakteriseres som enten endogame eller eksogame, enten på basis av faktisk atferd (statistisk tendens for valg av partner) eller på grunnlag de regler eller kulturelle normer som gjøres gjeldende. Betegnelsene brukes særlig i antropologien der det ofte er slektskapsgrupper av ulike typer (klaner, ættelinjer og så videre) som karakteriseres med disse. I samfunn hvor slike grupper ikke finnes kan ekteskap mellom nære slektninger (for eksempel søskenbarn) også bli betegnet som endogame, da partene kan regnes som å tilhøre samme familiegruppe.

Faktaboks

Uttale
endogamˈi
Etymologi
av endo- og gresk ‘giftermål

I samfunn med sosial lagdeling vil de ulike lag eller strata ofte tendere til å være endogame. Hvis lagene kan betegnes som kaster, vil endogamiet ofte være forankret i sterke kulturelle regler eller normer, slik tilfellet er med hinduenes tradisjonelle kastesystem. Andre steder, som for eksempel i det (nå avskaffede) sør-afrikanske apartheidsystemet har regler om raseendogami hatt en politisk forankring. I moderne klassesamfunn finnes det sjelden eksplisitte regler omkring ekteskap mellom personer på basis av klasse, men vi kan ofte snakke om klasseendogami som en statistisk tendens: De fleste gifter seg med personer av tilnærmet lik klassebakgrunn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg