elektrostatisk utladning

Lyn er et eksempel på en elektrostatisk utladning.

Artikkelstart

Elektrostatisk utladning er en plutselig forflytning av elektrisk ladning mellom to objekter – en gnist – forårsaket av at objektene har fått for stor ladning med forskjellig fortegn slik at det dannes et sterkt elektrisk felt mellom dem, og det oppstår en kortslutning.

Faktaboks

Uttale
elektrostˈatisk utladning
Etymologi
av engelsk Electrostatic Discharge
Også kjent som

ESD

Et eksempel på en elektrostatisk utladning er lyn som oppstår i tordenvær enten mellom skyer med forskjellig ladning eller mellom en sky og et område på bakken.

Mindre dramatisk, men ganske ubehagelig, kan en elektrostatisk utladning i form av en gnist opptre hvis man for eksempel går i en trapp med et plastikkbelagt gelender og lar hånden gli langs gelenderet.

Elektrostatiske utladninger med gnistdannelse og eksplosjoner har funnet sted i tankskip. Også elektroniske komponenter som integrerte kretser kan bli skadet av elektrostatiske utladninger. Vanligvis er elektrostatiske utladninger uønsket, og noe man tar forholdsregler for å unngå.

Beskyttelse mot elektrostatiske utladninger er basert på noe som kalles Electrostatic Discharge Protected Area (EPA). Det er områder der man sørger for at det ikke oppstår ladninger på legemer nær sensitivt utstyr for eksempel ved jording.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg