Jording, det å forbinde berørbare ledende deler på elektrisk utstyr til jord (egentlig jordpotensial) i den hensikt å forhindre farlig berøringsspenning.

Beskyttelsesjording

Berørbare ledende deler på elektriske apparater forbindes til jord ved vannledninger, jordspyd eller nedgravde jordelektroder for å unngå farlige berøringsspenninger ved feil på apparatene. Installasjoner utført etter TN-systemet (se nettsystem) skal ha beskyttelsesjord ført frem til alle uttakspunkter; stikkontakter, lamper, varmeovner og lignende.

Det er fremdeles en del gamle installasjoner utført etter IT-systemet hvor beskyttelsejord bare er brukt på kjøkken, bad og vaskerom. Her kan samtidig berøring av defekte elektriske apparater og vannledninger og andre ledende deler med jordpotensiale i verste fall være livsfarlig.

Systemjording

Ved systemjording kobles deler av de elektriske anlegg, for eksempel transformatorers og maskiners nullpunkter, varig og tilsiktet til jord.

Arbeidsjording

Arbeidsjording er en midlertidig jording av driftsstrømkretsen mens det arbeides på et høyspenningsanlegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg