duskhalemus

Duskhalemus, familie i ordenen gnagere. Det finnes åtte arter i én slekt, Calomyscus. De har hatt en usikker taksonomisk plassering, men er nå plassert i sin egen familie. Det er små og spretne mus som foretrekker klippeområder.

Faktaboks

Også kjent som

familien Calomyscidae

Beskrivelse

Dette er små mus med en relativt lang hale som ender i en dusk av lengre hår. Hos alle unntatt én art er halen litt lenger enn kroppen. Hodet er relativt langt med veldig store, nakne ører. Øynene er middels store, værhårene er lange. Pelsfargen er ofte ganske bleik, gråbrun til svartbrun, med kvit buk og føtter. Bakføttene er ganske lange, mens framføttene er korte.

Det er liten forskjell i størrelse mellom artene. Kroppslengder inntil 8-10 cm, halelengder 7-10 cm og vekt 22-39 gram hos de få artene der vekta er kjent.

Levevis

Duskhalemus foretrekker områder med berg og ur, der de gjemmer seg i sprekker eller under steiner. De lever på steppe, i halvørken og i ørken, opp til 3 500 moh. De kan også finnes i tørre skoger, hvor de gjemmer seg i hulrom i trær eller blant røttene. De graver antakelig ikke egne ganger i bakken. Flere voksne kan dele på et reir.

Duskhalemus er spretne mus som både klatrer og hopper mellom steiner. De spiser mest frø, frukt og nøtter, men også andre deler av mange planter. Det ser ut til at de kun spiser små mengder virvelløse dyr. De hamstrer føde. De er nattaktive om sommeren, men kan være aktiv til alle døgnets tider om vinteren.

Formeringen er ganske langsom. Drektighetstida er rundt én måned, noe som er lenger enn hos de fleste mus av samme størrelse. Oftest er det 2-5 unger i kullet. De blir født med en svært kort og tynn pels og avvennes rundt 35 dager gamle. En hunn kan få mange kull i løpet av året.

Ubredelse

Sju av de åtte artene er utbredt sør og øst for Kaspihavet, fra Iran til Pakistan. Den åttende arten lever i Syria, men den er kun kjent fra noen dyr funnet i 1982 og er ikke sett siden. Inntil nylig var kun én art kjent i slekten, og flere uoppdaga arter kan finnes.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg