duskhalemus

Calomyscus
Av .

Duskhalemus er en familie i ordenen gnagere. Det finnes åtte arter i én slekt, Calomyscus. De har hatt en usikker taksonomisk plassering, men har nå fått sin egen familie. Dette er små, spretne mus som foretrekker områder med klipper (berg og knauser).

Faktaboks

også kjent som:

familien Calomyscidae

Beskrivelse

Duskhalemus er små mus med en relativt lang hale som ender i en dusk av lengre hår. Hos alle, unntatt én art, er halen litt lenger enn kroppen. Hodet er relativt langt med veldig store og nakne ører. Øynene er middels store, værhårene er lange. Pelsfargen er ofte ganske blek, fra gråbrun til svartbrun, med kvit buk og kvite føtter. Bakføttene er ganske lange, mens framføttene er korte.

Det er liten forskjell i størrelse mellom artene. Kroppslengder er inntil 8–10 centimeter og halelengder 7–10 centimeter. Vekten er 22–39 gram hos de få artene der den er kjent.

Levevis

Duskhalemus foretrekker områder med berg og ur, der de gjemmer seg i sprekker eller under steiner. De lever på steppe, i halvørken og i ørken, opptil 3500 meter over havet. De kan også finnes i tørre skoger, hvor de gjemmer seg i hulrom i trær eller blant røttene. De graver antakelig ikke egne ganger i bakken. Flere voksne dyr kan dele på et reir.

Duskhalemus er spretne mus som både klatrer og hopper mellom steiner. De spiser mest frø, frukt og nøtter, men også andre deler av mange planter. Det ser ut til at de kun spiser små mengder virvelløse dyr. De hamstrer føde. De er nattaktive om sommeren, men om vinteren kan de være aktive til alle døgnets tider.

Formeringen er ganske langsom. Drektighetstiden er rundt én måned, dette er lenger enn hos de fleste andre mus av samme størrelse. Oftest er det 2–5 unger i kullet. De blir født med svært kort og tynn pels og avvennes rundt 35 dager gamle. En hunn kan få mange kull i løpet av året.

Utbredelse

Sju av de åtte artene er utbredt sør og øst for Kaspihavet, fra Iran til Pakistan. Den åttende arten lever i Syria. Den er kun kjent fra noen dyr funnet i 1982 og er ikke sett siden. Inntil nylig var kun én art kjent i denne slekten, og det kan finnes flere uoppdagede arter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg