Ansgar (helgen)

Faktaboks

Ansgar
Født
801
Død
865

Ansgar misjonerte i Sverige og Danmark i vikingtiden. Han kalles «Nordens apostel» og regnes som den første kristne misjonæren i Norden.

Av .

Artikkelstart

Ansgar var en tyskfødt erkebiskop som virket som misjonær i Danmark og Sverige. Han kalles «Nordens apostel» og regnes som den første kristne misjonæren i Norden.

Skytshelgen og vernehelgen

Ansgar er kirkens vernehelgen i Danmark og skytshelgen for Skandinavia. Han er også skytshelgen for bispedømmet Hamburg og Bremen og det moderne erkebiskopdømmet Hamburg.

Bakgrunn

Ansgar var antagelig tysk av fødsel og vokste opp i benediktiner-klostret Corbie. Som munk og skoleforstander kom han i 822 eller 823 til klostret Ny- Corvey i Westfalen. Klostret var opprettet for å drive misjon blant saksere. Han er kjent for sin misjonsvirksomhet i Norden og omtales som Nordens apostel. Han blir regnet som grunnlegger av den svenske kirken.

Etter at den danske kongen Harald Klak ble døpt i 826 ble Ansgar hans husprest og misjonær i Danmark. Han ble fordrevet fra Danmark, men i 829 reiste han ut på en ny misjonsreise sammen med munken Witmar til Birka i Sverige.

Erkebispedømmet Hamburg ble opprettet i 831 for keiserrikets områder nord for Elben med ansvar for misjon blant dansker, svensker og vendere. Ansgar ble den første erkebiskopen for , men måtte flytte til Bremen i 845 etter at dansker plyndret Hamburg. I 849 ble bispesetene Hamburg og Bremen slått sammen med Ansgar som erkebiskop. De historiske kildene om sammenslåingen er omdiskuterte og det er anklager om at disse har vært forfalsket.

Virke i Sverige og Danmark

Ansgar fikk et godt forhold til de danske kongene Hårek den eldre og Hårek den den yngre og fikk etablert kirker i Hedeby og Ribe. I 853- 1854 reiste han på nytt til Sverige og fikk re-etablert kirken i Birka (Björkö).

Ansgars virke i Danmark og Sverige førte ikke til noen varig etablering av kristne kirker. Ved erkebiskop Unnes død 17. september 936, som er den første kjente dato i svensk historie, forsvant menigheten. Det tok hundre år før misjonsarbeidet ble gjenopptatt av engelske misjonærer. Da var det ikke noe igjen av de kristne menigheter som var blitt etablert av Ansgar.

Livet til Ansgar er beskrevet på latin i en bok av Rimbert som ble erkebiskop av Bremen. Boken finnes oversatt til flere språk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Den Katolske kirke, Den hellige Ansgar av Hamburg-Bremen (801 -865).http://www.katolsk.no/biografier/historisk/ansgar
  • Knibbs, Eric, Ansgar, Rimbert and the Forged Foundation of Hamburg- Bremen, 2011, Religious Studies Review.
  • Rimbert helgen, erkebiskop av Bremen; Odelman, Eva og Ekenberg, Anders, Boken om Ansgars liv, 1986, Stockholm: Proprius/Samfundet Pro fide et christianismo
  • Rimbert helgen, erkebiskop av Bremen; Ansgars liv, 1968, Oslo: Lutherstiftelsen.
  • Rimbert helgen, erkebiskop av Bremen; The Apostle of the North: 801 -865, 1921, London: The Society for The Propagation of the Gospel in Foreign Parts.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg