Enkeltpersonforetak er en næringsvirksomhet som drives for en enkelt persons regning og risiko.

Faktaboks

Også kjent som

ENK, enkeltmannsforetak

Ansvar

Innehaveren av et enkeltpersonforetak har alene et ubegrenset ansvar for virksomhetens forpliktelser, det vil si at kreditorene kan søke dekning i alt innehaveren eier dersom det er nødvendig for å få dekning. Det kan ikke åpnes særskilt konkurs i et enkeltpersonforetak; det er i tilfelle innehaveren personlig som slås konkurs.

Et enkeltpersonforetak kan ikke overdras til en annen person. Det kan kun skifte eier ved uskifte.

Registrering

En forutsetning for å opprette og registrere enkeltpersonforetak er at man driver næringsvirksomhet over en viss tid. Enkeltpersonforetak skal registreres i Enhetsregisteret, men det kan også være krav om registrering i andre registre.

Enhetsregisteret

Man oppretter et enkeltpersonforetak ved å registrere det i Enhetsregisteret. Når man registrerer foretaket beskriver man virksomheten. Navnet til foretaket må inneholde etternavnet til den som står ansvarlig. Ved registrering tildeles enkeltpersonforetaket et unikt organisasjonsnummer, som brukes i mange sammenhenger. Det er gratis å registreres et enkeltpersonforetak i Enhetsregisteret.

Merverdiavgiftsregisteret

Enkeltpersonforetak skal registreres i Merverdiavgiftregisteret og betale merverdiavgift hvis foretaket har solgt tjenester eller varer for mer enn 50 000 kroner i løpet av en periode på tolv måneder.

Foretaksregisteret

Enkeltpersonforetaket skal i visse tilfeller registreres i Foretaksregisteret. Dette gjelder hvis foretaket driver med videresalg av varer, har flere enn fem ansatte eller skal foreta pant i varelager. Det gjelder også hvis formålet er å drive som statsautorisert revisor i eget navn.

Representasjon

For enkeltpersonforetak som i gjennomsnitt har hatt mer enn 30 ansatte de tre siste regnskapsårene gjelder deler av selskapsloven. Det dreier seg om ansattes adgang til representasjon i selskapsmøter og eventuelt styre.

Regnskap

Enkeltpersonforetak har regnskapsplikt etter regnskapsloven når det i året samlet har hatt eiendeler med verdi over 20 millioner kroner eller et gjennomsnittlig antall ansatte høyere enn 20 årsverk.

Bokføring

Regnskapspliktig enkeltpersonforetak har bokføringsplikt etter bokføringsloven (se bokføring). Det har også ikke-regnskapspliktige foretak som har plikt til å å levere næringsoppgave etter ligningsloven eller omsetningsoppgave etter merverdiavgiftsloven.

Revisjon

Enkeltpersonforetak har revisjonsplikt etter revisorloven (se revisjon). Det gjelder ikke dersom driftsinntektene av den samlede virksomhet er under fem millioner kroner i året.

Historie

Frem til 1. mars 2004 ble enkeltpersonforetak kalt enkeltmannsforetak.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

svarte Mina Hennum Mohseni

Takk for at du gjorde oss oppmerksomme på dette! Det er nå rettet opp. Med vennlig hilsen Mina Hennum Mohseni, redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg