enkeltpersonforetak

Enkeltpersonforetak, frem til 1. mars 2004 kalt enkeltmannsforetak, næringsvirksomhet som drives for en enkelt persons regning og risiko. Innehaveren av et enkeltpersonforetak har alene et ubegrenset ansvar for virksomhetens forpliktelser, dvs. at kreditorene kan søke dekning i alt innehaveren eier dersom det er nødvendig for å få dekning. Det kan ikke åpnes særskilt konkurs i et enkeltpersonforetak; det er i tilfelle innehaveren personlig som slås konkurs.

Faktaboks

Også kjent som

ENK, enkeltmannsforetak

For enkeltpersonforetak som har hatt mer enn 30 ansatte (i gjennomsnitt) de tre siste regnskapsårene gjelder deler av selskapsloven. Det dreier seg om ansattes adgang til representasjon i selskapsmøter og eventuelt styre.

Enkeltpersonforetak har regnskapsplikt etter regnskapsloven når det i året samlet har hatt eiendeler med verdi over 20 millioner kroner eller et gjennomsnittlig antall ansatte høyere enn 20 årsverk.

Regnskapspliktig enkeltpersonforetak har bokføringsplikt etter bokføringsloven. Det har også ikke-regnskapspliktige foretak som har plikt til å å levere næringsoppgave etter ligningsloven eller omsetningsoppgave etter merverdiavgiftsloven.

Enkeltpersonforetak har revisjonsplikt etter revisorloven. Det gjelder ikke dersom driftsinntektene av den samlede virksomhet er under fem millioner kroner i året.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg