Enkeltpersonforetak, frem til 1. mars 2004 kalt enkeltmannsforetak, næringsvirksomhet som drives for en enkelt persons regning og risiko. Innehaveren av et enkeltpersonforetak har alene et ubegrenset ansvar for virksomhetens forpliktelser, dvs. at kreditorene kan søke dekning i alt innehaveren eier dersom det er nødvendig for å få dekning. Det kan ikke åpnes særskilt konkurs i et enkeltpersonforetak; det er i tilfelle innehaveren personlig som slås konkurs. 

For enkeltpersonforetak som har hatt mer enn 30 ansatte (i gjennomsnitt) de tre siste regnskapsårene gjelder deler av selskapsloven. Det dreier seg om ansattes adgang til representasjon i selskapsmøter og eventuelt styre.

Enkeltpersonforetak  har regnskapsplikt etter regnskapsloven når det i året samlet har hatt eiendeler med verdi over 20 millioner kroner eller et gjennomsnittlig antall ansatte høyere enn 20 årsverk.

Regnskapspliktig enkeltpersonforetak har bokføringsplikt etter bokføringsloven. Det har også ikke-regnskapspliktige foretak som har plikt til å å levere næringsoppgave etter ligningsloven eller omsetningsoppgave etter merverdiavgiftsloven.

Enkeltpersonforetak har revisjonsplikt etter revisorloven. Det gjelder ikke dersom driftsinntektene av den samlede virksomhet er under fem millioner kroner i året. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.