Starum leir

Starum leir i 2009: Fra venstre: Resepsjon/administrasjonsbygg, Anneks, Messe og Undervisningsbygg mot nord.
Starum, miljøfoto
Av .
Bygningene Anneks og messe mot nordvest.
Starum: Anneks og Messe
Av .
Ingen sivilforsvarsleir uten bygning med slangetårn: Her er Øvingshall/Brannstasjon på Starum sett mot nord.
.

Artikkelstart

Starum leir er en tidligere ekserserplass og militær leir i Østre Toten kommune i Innlandet fylke. Stedet har en idyllisk beliggenhet ved Mjøsa mellom Kapp og Skreia ca. 15 kilometer sørøst for Gjøvik. Starum leir er i dag blant annet lokasjon for Sivilforsvarets utdannings- og kompetansesenter.

Anlegget var ekserserplass for Hæren fra midten av 1800-tallet, og i 1896 kjøpte Forsvaret eiendommen. Starum ble deretter bygget ut og benyttet som standkvarter for blant annet Hærens kløvkompani og Hærens veterinærtjeneste. Senere har Starum huset Forsvarets sanitetsmagasin for Sør-Norge. Midt på 1960-tallet etablerte også Sivilforsvaret seg her, med skole og fjernhjelpkolonne for daværende Oppland fylke. Forsvaret og Sivilforsvaret delte lenge fasiliteter på stedet, men da kløvkompaniet ble lagt ned midt på 1980-tallet, trakk Forsvaret seg etter hvert helt ut fra Starum.

Leirens tidligere funksjon som etablissement for både nasjonal beredskap og som hesteanlegg er imidlertid videreført, delvis av nye aktører: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) overtok større deler av leiren og benytter den til sentrallager og som hovedkontor for Oppland sivilforsvarsdistrikt samt Sivilforsvarets nasjonale kompetansesenter, mens øvrige deler, vesentlig i sør/sørøst, disponeres av stiftelsen Norsk Hestesenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg