Bygdelag er først og fremst foreninger for bygdefolk som er flyttet inn til de største byene, i noen tilfeller for innflyttere fra andre byer. De fleste bygdelag finnes i Oslo. Gjennom samorganisasjonen Bygdelagsamskipnaden, stiftet i 1923 (før 1968 kalt Oslo Fylkeslag) er de fleste bygdelag i Oslo og Akershus innmeldt i Noregs Ungdomslag. Samskipnaden har femten medlemslag med totalt om lag 1200 medlemmer. De omfatter blant annet lag som bærer navn etter fylker eller regioner, som Valdreslaget, Hallinglaget, Hordalaget, Sognalaget og Håløyglaget. Det eldste bygdelaget i Oslo ble stiftet i 1862.

Bygdelagene spilte lenge en viktig rolle i innflytterungdommens fritidsbeskjeftigelse. Mange hadde teaterlag, musikklag, sangkor, leikarringer, studieringer og idrettslag. Fremdeles er folkedans en populær aktivitet i lagsarbeidet. Tidligere drev bygdelagene flere kaffistover, som ga god støtte til lagsarbeidet og var populære møtesteder. En stor del av lagene har hytter og utfartssteder. Bygdelagssamskipnaden har hybelhus og forsamlings- og møtelokaler for enkeltlagene.

Bygdelag i USA

Det første norske bygdelag i USA var Valdris Samband, stiftet i 1899 ved Minneapolis. Få år senere kom flere lag til. Som bindeledd mellom lagene ble Bygdelagenes fellesråd opprettet i 1916. Under andre verdenskrig deltok bygdelagene i hjelpearbeidet for Norge, men senere er bygdelagsbevegelsen gått tilbake i USA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg