bygdelag

Artikkelstart

Bygdelag er foreninger for bygdefolk som er flyttet inn til byene, i noen tilfeller for innflyttere fra andre byer. Mange bygdelag blir drevet som ungdomslag. De fleste bygdelag finnes i Oslo. Gjennom samorganisasjonen Bygdelagsamskipnaden, stiftet i 1923 (før 1968 kalt Oslo Fylkeslag) er 23 bygdelag i Oslo og Akershus innmeldt i Noregs Ungdomslag. 30 andre står tilsluttet By- og Bygdelagsforbundet (stiftet i 1939). Det eldste bygdelag i Oslo er stiftet i 1862.

Bygdelagene spiller en stor rolle i innflytterungdommens fritidsbeskjeftigelse. De har teaterlag, musikklag, sangkor, leikarringer, studieringer og idrettslag. Noen driver kaffistover, som gir god støtte til lagsarbeidet og er populære møtesteder. En stor del av lagene har hytter og utfartssteder. Bygdelagssamskipnaden har hybelhus og forsamlings- og møtelokaler for enkeltlagene.

Bygdelag i USA

Det første norske bygdelag i USA var Valdris Samband, stiftet i 1899 ved Minneapolis. Få år senere kom flere lag til. Som bindeledd mellom lagene ble Bygdelagenes fellesråd opprettet i 1916. Under andre verdenskrig deltok bygdelagene i hjelpearbeidet for Norge, men senere er bygdelagsbevegelsen gått tilbake i USA.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg