Kaffistova Gildevangen
Trondheims kaffistove på Gildevangen i Søndre gate 22 ble åpna 13. mai 1912 av Bondeungdomslaget Nidaros.
Av /NTNU.
Lisens: CC BY SA 3.0

Kaffistove er er en betegnelse på kafé, men siden 1901 kjent som kafeer eller spisesteder drevet av lokal- eller regionlag innen Noregs Ungdomslag og/eller Noregs Mållag.

Betegnelsen kaffistove var i vanlig bruk fra sent på 1800-tallet og ble benyttet av mange private foretak, men er for de fleste mest knyttet til disse to lagene.

For landsungdom i byene

Kaffistovene var opprinnelig ment som et hjemlig preget møtested for landsungdom i byene. Andre formål med kaffistovene var å profilere lagets kulturvirksomhet og å tjene penger til lagets arbeid.

Bondeheimen var navnet på lagenes hoteller, og de var gjerne plassert sammen med en kaffistove.

Den første kaffistova i Øvre Slottsgate 29 ble åpnet av Bondeungdomslaget i Oslo 18. september 1901.

Rask vekst

Bondeheimen Hamar
På Hamar åpna Bondeheimen hotell og kaffistove 17. mai 1922.
Av /Anno Domkirkeodden.
Interiør fra Kaffistova i Harstad, 1910–1920

I løpet av de følgende tiårene ble Kaffistova etablert i de fleste byer i hele Norge. Under høykonjunkturen for kaffistover hadde Oslo sju kaffistover, og omkring i landet var det 130 kaffistover på 90 ulike steder.

Lønnsomhet

I tillegg til å skape et møtested for landsungdom var kaffistovene gode inntektskilder for lagene og bidro til et mangfold av kulturaktiviteter. I Flekkefjord var overskuddet det første året nok til å betale alle kostnader ved etableringen.

Gula Tidend kunne drives som dagsavis i mange år fordi en stor del av overskuddet fra kaffistover i Bergen gikk til avisen. Så tidlig som i 1918 kunne disse kaffistovene garantere for 200 000 kroner, noe som gjorde det mulig å oversette og utgi Bibelennynorsk.

På 1960-tallet falt lønnsomheten drastisk. Kaffistova hadde ikke klart å fornye seg, kundegrunnlaget sank kraftig og i de fleste byene ble kaffistova lagt ned.

Siste rest

I 2023 er Kaffistova til Bondeungdomslaget (BUL) i Oslo den eneste som er igjen av de organisasjonseide kaffistovene. Samtidig er seks serveringssteder registrert med navnet Kaffistova. De ligger i Bergen, Oslo, Tromsø, Varhaug og Vigrestad. Kaffistova i Årdalsenteret var i drift fram til 2022. På Røros ligger den kjente Kaffestuggu, som er svært populær.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg