Brie er en gruppe franske, myke hvitmuggoster fra området Seine-et- Marne.

Brie tilvirkes av halvskummet eller hel melk fra ku. Ved produksjon blir ostemassen hverken kokt eller presset, og resultatet blir en myk ost som modnes med ulike mugg av slekten Penicillium, helst Penicillium camemberti eller Penicillium candidum. Framstillingsprosessen for øvrig, varierer noe fra ost til ost. Noen framstilles ved hjelp av kort syrning før tilsetting av løype, mens andre bruker lang syrning før løypen tilsettes.

All brie er rund, og i Frankrike lages osten i størrelse fra 12 til 37 cm i diameter. Høyden varierer fra to til fire centimeter. Fettinnhold i tørrstoffet er 40 til 45 prosent, avhengig av typen. Brie de Meaux og Brie de Melun innehar begge den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP, noe de har hatt siden 1996. Ostene har før det hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC siden 1980. Industriproduserte oster har gjerne kritthvit skorpe.

Overmodne oster vil utvikle en skarp og ubehagelig ammoniakkduft og -smak. Umodne oster har en hvit, hard kjerne.

Blant mange ostekjennere regnes de beste brie-ostene, laget av rå kumelk, som verdens beste oster. Osten kopieres mer eller mindre vellykket over hele verden, som oftest med pasteurisert melk. Ved pasteuriseringen drepes imidlertid mange av mikroorganismene som gir den antatt beste smaken.

Blant de mest berømte brie-ostene er Brie de Meaux, kjent i skriftlige kilder fra år 774 evt. Under Wienkongressen, der 30 nasjoner var samlet for å reorganisere Europa etter slaget ved Waterloo, ble det under en middag mellom de tunge forhandlingene foreslått at Europas beste ost skulle kåres. Den franske politikeren Monsieur de Talleyrand brakte fram en Brie de Meaux, som straks og enstemmig ble kåret til «Ostenes konge».

Andre gode brie-oster er Brie de Melun AOP, Brie de Coulommiers, Brie de Montereau, Brie de Nangis og Brie de Provins, samt Brie Fermier.

Brie de Coulommiers sies å være alle brie-osters stamfar. En kuriositet er Brie Noir som modnes i cirka åtte måneder og spises ved først å dyppe den i café-au-lait.

I Norge og verden for øvrig, tilvirkes en rekke oster av brie-type, både industrielt og som gårdsoster.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.