Brie er en gruppe franske, myke hvitmuggoster fra området Île-de-France. Ved produksjon blir ostemassen verken kokt eller presset, og resultatet blir en myk ost som modnes med ulike mugg av slekten Penicillium, helst Penicillium camemberti eller Penicillium candidum. Fremstillingsprosessen forøvrig varierer noe fra ost til ost. Noen fremstilles ved hjelp av kort syrning før tilsetting av løpe, mens andre bruker lang syrning før løpen tilsettes. 

All Brie er rund, og i Frankrike lages osten i størrelse fra 12 til 37 cm i diameter. Høyden varierer fra to til fire cm. Fettinnhold i tørrstoffet er 40 – 45 prosent, avhengig av typen. Brie de Meaux og Brie de Melun innehar den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP, noe begge ostene har hatt siden 1980.

Blant mange ostekjennere regnes de beste brie-ostene, laget av upasteurisert kumelk, som verdens beste oster. Osten kopieres mer eller mindre vellykket over hele verden, som oftest med pasteurisert melk. Ved pasteuriseringen drepes imidlertid mange av mikroorganismene som gir den antatt beste smaken.

Blant de mest berømte brie-ostene er Brie de Meaux, kjent i skriftlige kilder fra år 774 evt. Under Wienkongressen, der 30 nasjoner var samlet for å reorganisere Europa etter slaget ved Waterloo, ble det under en middag mellom de tunge forhandlingene foreslått at Europas beste ost skulle kåres. Den franske politikeren Monsieur de Talleyrand brakte frem en Brie de Meaux, som straks og enstemmig ble kåret til «Ostenes konge».

Andre gode brie-oster er Brie de Melun, Brie de Coulommiers, Brie de Montereau, Brie de Nangis og Brie de Provins, samt Brie Fermier, som på grunn av størrelsen ikke kan kalles en Brie de Meaux AOP.

Brie de Coulommiers sies å være alle brie-osters stamfar. En kuriositet er Brie Noir som modnes ca ett år og spises ved først å dyppe den i café au lait

I Norge tilvirkes en rekke oster av brie-typen, både industrielt og som gårdsoster.

Overmodne oster vil utvikle en skarp ammoniakkduft og -smak. Umodne oster har en hvit, hard kjerne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.