Maurice de Talleyrand-Périgord

Faktaboks

Maurice de Talleyrand-Périgord
Charles Maurice de Talleyrand-Périgord
Uttale
tal(e)rˈã perigˈå:r
Født
2. februar 1754, Paris
Død
17. mai 1838

Charles Maurice de Talleyrand-Périgord

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Maurice de Talleyrand-Périgord var en fransk geistlig og politiker.

Talleyrand ble biskop av Autun i 1788. Han var en liberal aristokrat som i stenderforsamlingen i 1789 støttet tredjestanden og sluttet seg til den franske revolusjon. Talleyrand arbeidet for at staten skulle inndra kirkegodset og overta undervisningen, stemte for den nye kirkeforfatningen og innviet nye, lojale biskoper. I 1791–1792 var han ambassadør i London. Siden kom han i motsetning til jakobinerne, ble forvist, oppholdt seg i Storbritannia og USA, men vendte tilbake til Frankrike i 1796.

Fra 1797 var Talleyrand utenriksminister. Han hjalp Napoleon Bonaparte ved statskuppet i 1799 og ble en av hans nærmeste medarbeidere. Talleyrand var imidlertid mot kontinentalblokaden og Napoleons drøm om verdensherredømme. Han var en diplomat av den gamle skole, interessert i allianser og europeisk likevekt. Etter freden i Tilsit i 1807 ble Talleyrand avsatt, og ble etter hvert en av lederne for opposisjonen mot krigene i Spania og Russland.

På Talleyrands forslag innbød senatet i 1814 Ludvig 18 til å vende tilbake. Talleyrand ble igjen utenriksminister, og på Wienkongressen utnyttet han motsetningene mellom seierherrene og fikk Frankrike anerkjent som jevnbyrdig med de øvrige stormaktene.

Etter de hundre dager ble Talleyrand statsminister, men i 1815 måtte han tre tilbake. Samme år ble han opphøyet til hertug av Dino, i 1817 til hertug av Talleyrand. Han medvirket til julirevolusjonen i 1830, og under «borgerkongedømmet» var han ambassadør i London fra 1830–1835. Talleyrand gjorde en stor innsats for Frankrike og for europeisk fred og likevekt.

Talleyrands memoarer ble utgitt i 1891–1892, i fem bind, av Albert de Broglie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg