Brie de Meaux er en fransk myk hvitmuggost av kumelk fra området Île-de-France rundt 50 kilometer øst for Paris og østover mot Lorraine. Osten fremstilles både industrielt og på små meierier. Totalt produseres det ca. 5800 tonn Brie de Meaux per år.

Osten har hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC siden 1980. I 1996 ble denne omgjort til AOP, som er tilsvarende geografisk opprinnelsesbeskyttelse fra EU. Brie de Meaux har en diameter på 36 til 37 cm, en høyde på 3 til 3,5 cm og veier 2,5 til 3 kilo. Under produksjonen blir ostemassen nesten ikke brutt opp. Mysen renner naturlig av eller fordamper på grunn av den store overflaten. Osten kan kun tørrsaltes. Den modnes fra fire til åtte uker. I henhold til reglene for opprinnelsesbeskyttelsen som gjelder for osten, må Brie de Meaux AOP kun tilvirkes av rå melk. Tørrstoffet i osten er minimum 44 prosent, og fettinnholdet i tørrstoffet ca. 45 prosent.

Skorpen er hvit med røde spetter. Selve osten er kompakt, myk og kremete med en strågul farge. Smaken er markant og skarpere enn for tilsvarende type oster av pasteurisert melk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.