Brie de Meaux

Brie de Meaux
Brie de Meaux
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Brie de Meaux er en fransk myk hvitmuggost av kumelk opprinnelig fra området Île-de-France rundt byen Meaux, men som i dag kan tilvirkes i områdene Seine-et-Marne i tillegg deler av Yonne, Aube, Marne, Meuse og Haute-Marne. Osten fremstilles både industrielt og på små meierier. Totalt produseres det omkring 5800 tonn Brie de Meaux per år.

Osten har hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC siden 1980. I 1996 ble denne omgjort til AOP, en beskyttet oppprinnelsesbetegnelse fra EU.

Beskrivelse

Brie de Meaux har en diameter på 36 til 37 cm, en høyde på 3 til 3,5 cm og veier 2,5 til 3,2 kilo. Under produksjonen blir ostemassen nesten ikke brutt opp. Mysen renner naturlig av eller fordamper på grunn av den store overflaten. Osten kan kun tørrsaltes. Den modnes fra fire til åtte uker. I henhold til reglene for opprinnelsesbetegnelsen som gjelder for osten, må Brie de Meaux AOP kun tilvirkes av rå melk. Tørrstoffet i osten er minimum 44 prosent, og fettinnholdet i tørrstoffet rundt 45 prosent.

Skorpen er hvit med røde spetter. Selve osten er kompakt, myk og kremete med en strågul farge. Smaken er markant og skarpere enn for tilsvarende hvitmuggoster av pasteurisert melk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg