bransje (Forsvaret)

Artikkelstart

Bransje er en formell betegnelse på tjenestefelt i Forsvaret.

Faktaboks

Etymologi
av fransk branche, ‘gren’

Det er tre slike tjenestefelt:

  • operativ bransje
  • teknisk bransje
  • forvaltningsbransje

Bransjen er retningen på en persons utdannelse og reflekterer derfor ikke nødvendigvis arbeidsoppgaver eller kompetanse i nåværende stilling. Bransje er imidlertid ikke noe entydig begrep i Forsvaret.

Innenfor hver av de tre bransjene er det flere fagfelt, eller linjer, som i daglig tale ofte også omtales som bransjer. Luftkrigsskolen opererer for eksempel med seks bransjer: operativ, teknisk, logistikk, Mission Support, luftvern, og kontroll og varsling. Sjøkrigsskolen opererer med fem utdanningsløp: operativ (som har fått betegnelsen sjømakt og militær navigasjon), logistikk, og tre tekniske: elektro, maskin og våpensystemer, elektronikk og data. Hærens krigsskole forholder seg til den formelle tildelingen i operativ, teknisk og forvaltning.

Det man i de andre forsvarsgrenene har kalt bransjer, slike som infanteri, kavaleri, samband, ingeniør, og så videre, har man i Hæren tradisjonelt omtalt, og omtaler fortsatt, som våpenarter eller troppearter. Betegnelsen bransje har tradisjonelt vært reservert for fem fagfelt: presse og informasjon, jurist, feltprest og spesiell tjeneste.

I Marinen opererte man fram til januar 1985 med bransjebefal utdannet ved Sjømilitære korps i Horten. Marinen hadde i alt 15 bransjer fordelt på sju linjer: dekk, maskin og elektro, elektronikk, mekanikk, intendantur, sanitet og musikk. Eksempel på bransjer er radar, radio, signal, artilleri, båtsmann, tele, og så videre. Marinens tidligere bransjebefal tilsvarer i dag spesialistbefalet.

I Luftforsvaret omtaler man 13 forskjellige bransjer, typisk slike tjenestefelt som flyger, navigatør, maskinist, systemoperatør, lasteleder, luftverntjeneste, baseforsvarstjeneste, og så videre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg