Spesialist er et begrep som nyttes i Forsvaret  med to sentrale betydninger, for det første som en personellkategori og for det andre som en gradsbetegnelse på vervede menige  i Luftforsvaret.

I januar 2016 ble en ny personellkategori introdusert i Forsvaret bestående av spesialistbefal og vervede menige, som til sammen utgjør Forsvarets spesialistkorps.

Spesialistkorpset ble vedtatt av Stortinget 12. juni 2015 som del av en ny personellordning for militært ansatte. Den nye personellordningen innebar at avedlingsbefalsordningen ble avviklet og erstattet med spesialistbefal, samtidig som tilsetting av vervede menige kom inn i en mer helhetlig orden. Normen for tilsetting av spesialister er inntil enten fylte 35 eller 60 år. 

Spesialist er en militær grad i Luftforsvaret for vervet personnel som ikke er befal. Graden deles opp i visespesialist, spesialist, ledende spesialist samt seniorspesialist. Disse har henholdsvis NATO-rang OR2, OR3, OR4 og OR4 og ble innført ved spesialistordningen av 2016.

Spesialistene bærer avhengig av grad enten vinkler eller vinkler og en bue.

De tilsvarende gradene i Hæren er korporal, og i Sjøforsvaret konstabel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.