bemanningsforetak

Bemanningsforetak, eller vikarbyrå, er en virksomhet som har til formål å drive utleie av arbeidskraft. Norge fikk i 2013 nye regler om bemanningsforetak i arbeidsmiljøloven. Reglene er en implementering av vikarbyrådirektivet.

Faktaboks

Også kjent som

vikarbyrå

Innleie av arbeidskraft er etter arbeidsmiljøloven § 14-12 første ledd tillatt i samme utstrekning som det kan avtales midlertidig ansettelse etter arbeidsmiljøloven § 14-9 andre ledd bokstav a til e. Dessuten følger det av § 14-12 andre ledd at virksomheter som er bundet av tariffavtale med en fagforening med innstillingsrett kan inngå skriftlig avtale med tillitsvalgte som til sammen representerer et flertall av den arbeidstakerkategori innleien gjelder om tidsbegrenset innleie, uavhengig av den begrensningen som ligger i § 14-12 første ledd.

I § 14–12 a er det gitt bestemmelser som skal sikre at de utleide arbeidstakerne på en rekke områder minst sikres de vilkår som ville ha gjeldt hvis de hadde vært ansatt hos innleier for å utføre samme arbeid.

Det følger av statsansatteloven § 11 at i staten er innleie av arbeidstakere fra bemanningsforetak tillatt i samme utstrekning som det kan avtales midlertidig ansettelse i vikariater eller fordi arbeidet er av midlertidig karakter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg