bemanningsforetak

Bemanningsforetak, vikarbyrå, virksomhet som har til formål å drive utleie av arbeidskraft. Norge fikk i 2013 nye regler om bemanningsforetak i arbeidsmiljøloven. Reglene er en implementering av vikarbyrådirektivet.

Faktaboks

Også kjent som

vikarbyrå

Innleie av arbeidskraft er etter arbeidsmiljøloven § 14-12 første ledd tillatt i samme utstrekning som det kan avtales midlertidig ansettelse etter arbeidsmiljøloven § 14-9 andre ledd bokstav a til e. Dessuten følger det av § 14-12 andre ledd at virksomheter som er bundet av tariffavtale med en fagforening med innstillingsrett, kan inngå skriftlig avtale med tillitsvalgte om tidsbegrenset innleie, uavhengig av den begrensningen som ligger i § 14-12 første ledd.

I § 14–12 a er det gitt bestemmelser som skal sikre at de utleide arbeidstakerne på en rekke områder minst sikres de vilkår som ville ha gjeldt hvis de hadde vært ansatt hos innleier for å utføre samme arbeid.

Det følger av statsansatteloven § 11 at i staten er innleie av arbeidstakere fra bemanningsforetak tillatt i samme utstrekning som det kan avtales midlertidig ansettelse i vikariater eller fordi arbeidet er av midlertidig karakter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg