vikarbyrådirektivet

Artikkelstart

Vikarbyrådirektivet, vanlig betegnelse på EUs parlaments- og rådsdirektiv 2008/104/EF av 19. november 2008. EØS-komiteen vedtok 13. juli 2012 å innlemme direktivet i EØS-avtalen.

Direktivets formål er å beskytte vikaransatte og forbedre kvaliteten av vikararbeid ved å sikre likebehandling mellom innleide ansatte fra vikarbyrå og ordinært ansatte, samt å legge til rette for bruk av vikarbyråer med sikte på å skape arbeidsplasser og å utvikle fleksible former for arbeid. Direktivet ble vedtatt gjennomført i norsk rett ved lov av 22. juni 2012, som innfører nye bestemmelser i arbeidsmiljøloven, tjenestemannsloven og ferieloven om likebehandling av lønns- og arbeidsvilkår ved utleie fra bemanningsforetak når det gjelder blant annet arbeidstid, overtid, lønn, ferie mv. Endringene trådte i kraft 1. januar 2013.

Direktivet er politisk omstridt, og to av de daværende regjeringspartiene, Senterpartiet og SV, var mot implementering. Implementeringen har også møtt sterk motstand fra fagbevegelsen, herunder Landsorganisasjonen i Norge, som frykter at direktivet vil føre til økt bruk av vikarer og mindre bruk av faste ansatte.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg