Vikarbyrådirektivet, vanlig betegnelse på EUs parlaments- og rådsdirektiv 2008/104/EF av 19. november 2008. EØS-komiteen vedtok 13. juli 2012 å innlemme direktivet i EØS-avtalen.

Direktivets formål er å beskytte vikaransatte og forbedre kvaliteten av vikararbeid ved å sikre likebehandling mellom innleide ansatte fra vikarbyrå og ordinært ansatte, samt å legge til rette for bruk av vikarbyråer med sikte på å skape arbeidsplasser og å utvikle fleksible former for arbeid. Direktivet ble vedtatt gjennomført i norsk rett ved lov av 22. juni 2012, som innfører nye bestemmelser i arbeidsmiljøloven, tjenestemannsloven og ferieloven om likebehandling av lønns- og arbeidsvilkår ved utleie fra bemanningsforetak når det gjelder blant annet arbeidstid, overtid, lønn, ferie mv. Endringene trådte i kraft 1. januar 2013.

Direktivet er politisk omstridt, og to av de daværende regjeringspartiene, Senterpartiet og SV, var mot implementering. Implementeringen har også møtt sterk motstand fra fagbevegelsen, herunder Landsorganisasjonen i Norge, som frykter at direktivet vil føre til økt bruk av vikarer og mindre bruk av faste ansatte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.