vikarbyrådirektivet

Artikkelstart

Vikarbyrådirektivet er en vanlig betegnelse på EUs parlaments- og rådsdirektiv 2008/104/EF av 19. november 2008. EØS-komiteen vedtok 13. juli 2012 å innlemme direktivet i EØS-avtalen.

Direktivets formål er å beskytte vikaransatte og forbedre kvaliteten av vikararbeid ved å sikre likebehandling mellom innleide ansatte fra vikarbyrå og ordinært ansatte, samt å legge til rette for bruk av vikarbyråer med sikte på å skape arbeidsplasser og å utvikle fleksible former for arbeid. Direktivet ble vedtatt gjennomført i norsk rett ved lov av 22. juni 2012, som innførte nye bestemmelser i arbeidsmiljøloven, tjenestemannsloven (fra 1. juli 2017 statsansatteloven) og ferieloven om likebehandling av lønns- og arbeidsvilkår ved utleie fra bemanningsforetak når det gjelder blant annet arbeidstid, overtid, lønn, ferie med videre. Endringene trådte i kraft 1. januar 2013.

Direktivet har vært politisk omstridt, og to av de daværende regjeringspartiene, Senterpartiet og SV, var mot implementering. Implementeringen har også møtt sterk motstand fra fagbevegelsen, herunder Landsorganisasjonen i Norge, som frykter at direktivet fører til økt bruk av vikarer og mindre bruk av faste ansatte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg