innstillingsrett

Artikkelstart

Innstillingsrett er rett for fagforeninger og arbeidsgiverorganisasjoner over en viss størrelse til å komme med innstilling til lekdommere i Arbeidsretten. Det følger av arbeidstvistloven § 39 at de organisasjoner som har innstillingsrett, er arbeidsgiverforeninger som omfatter minst 100 arbeidsgivere som til sammen sysselsetter minst 10 000 arbeidstakere, samt fagforeninger som har minst 10 000 arbeidstakere som medlemmer.

Selve oppnevningen er det regjeringen som foretar hvert tredje år fra 1. september. Regjeringen følger som regel organisasjonenes innstilling når lekdommerne skal oppnevnes. Ifølge arbeidstvistloven § 38 skal lekdommere i den enkelte sak så langt dt er mulig være de som har samme organisasjonsmessige bakgrunn som de organisasjonene som er parter i saken.

At en organisasjon har innstillingsrett, har også konsekvenser på andre områder. Blant annet følger det av arbeidsmiljøloven § 14-12, andre ledd, at virksomheter som er bundet av tariffavtale med en fagforening med innstillingsrett, kan inngå skriftlig avtale med tillitsvalgte om tidsbegrenset innleie fra bemanningsforetak.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg