Vikar er en person som midlertidig fungerer i en annens stilling eller utfører en eller flere andres arbeid. Ansettelsesforholdet kalles vikariat. I arbeidsmiljøloven § 14-9 nr. 2 blir vikariat definert som «arbeid i stedet for en annen eller andre».

Faktaboks

Uttale
vikˈar
Etymologi
av latin vicarius ‘stedfortreder’

Når kan man ansette vikar?

Hovedregelen i arbeidsmiljøloven § 14-9 nr. 1 er at arbeidstakere skal ansettes fast, men det er noen unntak. Ansettelse av vikar er aktuelt når den som egentlig har stillingen har et tidsbegrenset fravær på grunn av for eksempel militærtjeneste, ferie, sykefravær, svangerskapspermisjon eller annen permisjon og er ventet tilbake når fraværet opphører. Reglene om vikariater er en del av reglene om midlertidig ansettelse.

Samme person kan være ansatt i flere vikariater etter hverandre hos samme arbeidsgiver. Det er likevel begrenset hvor lenge man kan være vikar. Lovens § 14-9 nr. 7 inneholder bestemmelser om lengden på midlertidige ansettelser, herunder lengden på vikariater. Den som har vært ansatt i mer enn tre år sammenhengende som vikar, eventuelt dels som vikar og dels i annet midlertidig arbeid, skal betraktes som fast ansatt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg