Herodes' massakre av alle guttebarn under to år i Betlehem. Maleri fra 1488 i Capodimonte museet i Napoli.
Herodes' massakre av alle guttebarn under to år i Betlehem. Maleri fra 1488 i Capodimonte museet i Napoli.
Av .

Barnedagen er en kristen merkedag som ble observert 28. desember til minne om de uskyldige barna i Betlehem som Herodes lot drepe for å komme Jesusbarnet til livs. Dette blir omtalt i Det nye testamentet.

Faktaboks

Etymologi
Fra norrønt barnamesse latin: Dies innocentium

Vitnesbyrd om dagen i Norge

Dagen er vanligvis ikke markert på norske primstaver, med et visst unntak for staver fra Bergen stift. Det vanligste symbolet er et kors.

I en kilde fra 1867 heter det at på denne dagen skulle barna besøke og traktere hverandre og more seg med å løpe på islegger. Senere ble barnedagen den viktigste dagen for juletrefester. I Valdres sa man at som været var fjerde juledag, skulle det bli kommende sommer. I Hedmark og Gudbrandsdalen ble det sagt at ukedagen som barnedagen falt på, skulle man ikke foreta seg noe viktig, som for eksempel å flytte til seters. Da kunne man skade seg selv eller få ulykke på buskapen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Alver, Brynjulf (1981). Dag og merke: folkeleg tidsrekning og merkedagstradisjon. 2. utg. Bergen: Universitetsforlaget.
  • Dybdahl, Audun (2011). Primstaven i lys av helgenkulten : opphav, form, funksjon og symbolikk. Trondheim: Tapir akademisk forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg