barnedagen

Herodes' massakre av alle guttebarn under to år i Betlehem. Maleri fra 1488 i Capodimonte museet i Napoli.
Av .

Artikkelstart

Barnedagen er en kristen merkedag som ble observert 28. desember til minne om de uskyldige barna i Betlehem som Herodes lot drepe for å komme Jesusbarnet til livs. Dette blir omtalt i Det nye testamentet.

Faktaboks

Etymologi

Fra norrønt barnamesse

Latin: Dies innocentium

Vitnesbyrd om dagen i Norge

Dagen er vanligvis ikke markert på norske primstaver, med et visst unntak for staver fra Bergen stift. Det vanligste symbolet er et kors.

I en kilde fra 1867 heter det at på denne dagen skulle barna besøke og traktere hverandre og more seg med å løpe på islegger. Senere ble barnedagen den viktigste dagen for juletrefester. I Valdres sa man at som været var fjerde juledag, skulle det bli kommende sommer. I Hedmark og Gudbrandsdalen ble det sagt at ukedagen som barnedagen falt på, skulle man ikke foreta seg noe viktig, som for eksempel å flytte til seters. Da kunne man skade seg selv eller få ulykke på buskapen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Alver, Brynjulf (1981). Dag og merke: folkeleg tidsrekning og merkedagstradisjon. 2. utg. Bergen: Universitetsforlaget.
  • Dybdahl, Audun (2011). Primstaven i lys av helgenkulten : opphav, form, funksjon og symbolikk. Trondheim: Tapir akademisk forlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg