Helsesosiologi er en retning i sosiologien som analyserer hva slags rolle helse, sykdom og behandling spiller i samfunnet. Utgangspunktet er en forståelse av helse som et grunnleggende viktig aspekt ved livet, på individuelt plan, så vel som i tilknytning til arbeidsplass og familie, og dermed samfunn.

Faktaboks

Også kjent som

medisinsk sosiologi

Helsesosiologien har vokst fram som én av mange sosiologiske forskningsfelt, hvor det etter hvert er mange teorier og perspektiver som oppfattes som spesifikt helsesosiologiske (for eksempel teorien om medikalisering). Talcot Parsons' beskrivelser av den såkalte sykerollen (1951) dannet et tidlig utgangspunkt for helsesosiologien, ved at han trekker inn sykdom og medisinsk behandling som nyttige samfunnsfunksjoner.

Senere har en tydeligere fortolkende og sosialkonstruktivistisk tilnærming blitt utbredt, hvor man blant annet er opptatt av hvordan medisinen bidrar til å skape skiller mellom normalitet (å være frisk) og avvik (å være syk). En annen betydelig retning innenfor helsesosiologien er opptatt av hvordan ulike helsetilstander synes å gjenspeile klasse.

Forskningsfeltet er preget av metodisk variasjon, fra kvalitative observasjonsstudier til kvantitative analyser av store datasett. Utbredte temaer innenfor helsesosiologien er helse- og sykdomserfaringer, helsepolitikk, helseteknologier, helsetjenester og helsetjenesteorganisering, helseulikheter («sosiale ulikheter i helse»), diagnoser og diagnostisering, komplementær eller alternativ medisin, og forholdet mellom medisinske og samfunnsvitenskapelige kunnskapsformer, kroppsliggjøring, og relasjoner mellom lekfolk og profesjonelle.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Tjora, Aksel (red., 2013) Helsesosiologi: Analyser av helse, sykdom og behandling. Oslo: Gyldendal akademisk. ISBN 9788205424142.
  • Øversveen, E. og Rydland, H. T. (2021). Sosial ulikhet i helse. En samfunnsvitenskapelig innføring. Bergen: Fagbokforlaget. ISBN: 9788245034622.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg