helsesosiologi

Artikkelstart

Helsesosiologi er en retning i sosiologien som analyserer hva slags rolle helse, sykdom og behandling spiller i samfunnet. Utgangspunktet er en forståelse av helse som et grunnleggende viktig aspekt ved livet, på individuelt plan, så vel som i tilknytning til arbeidsplass og familie, og dermed samfunn.

Faktaboks

Også kjent som

medisinsk sosiologi

Helsesosiologien har vokst fram som én av mange sosiologiske forskningsfelt, hvor det etter hvert er mange teorier og perspektiver som oppfattes som spesifikt helsesosiologiske (for eksempel teorien om medikalisering). Talcot Parsons' beskrivelser av den såkalte sykerollen (1951) danner et utgangspunkt for helsesosiologien, ved at han trekker inn sykdom og medisinsk behandling som nyttige samfunnsfunksjoner.

Senere har en tydeligere fortolkende og sosialkonstruktivistisk tilnærming blitt utbredt, hvor man blant annet er opptatt av hvordan den medisinen bidrar til å skape skiller mellom normalitet (å være frisk) og avvik (å være syk). En annen betydelig retning innenfor helsesosiologien er opptatt av hvordan ulike helsetilstander synes å gjenspeile klasse.

Utbredte temaer innenfor helsesosiologien er helse- og sykdomserfaringer, helsepolitikk, helseteknologier, helsetjenester og helsetjenesteorganisering, helseulikheter («sosiale ulikheter i helse»), diagnoser og diagnostisering, komplementær eller alternativ medisin, kroppsliggjøring, og relasjoner mellom lekfolk og profesjonelle.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Tjora, Aksel (red.) Helsesosiologi: Analyser av helse, sykdom og behandling, Gyldendal akademisk 2013, isbn 9788205424142

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg