asiasumpskilpadder

Artikkelstart

Asiasumpskilpadder er en reptilfamilie i ordenen skilpadder. Familien ble tidligere inkludert som underfamilie i familien sumpskilpadder, Emydidae, men er nå utskilt som selvstendig familie. Det er i dag anerkjent 63 arter fordelt på 19 slekter.

Faktaboks

Også kjent som

Geoemydidae

Mens sumpskilpaddene hovedsakelig forekommer i Amerika, er asiasumpskilpaddene utbredt fra Nord-Afrika, gjennom det sørlige Europa til tropisk og subtropisk Sørøst-Asia, Indonesia, Filippinene og Japan. En slekt med ni arter, Rhinoclemmys, forekommer imidlertid i Amerika, fra Mexico til nordlige deler av Sør-Amerika.

Artene finnes i ulike ferskvannssystemer, marine kystområder eller i tropiske skoger. Ryggskjoldets lengde varierer mellom 10 og 80 centimeter, og det er ofte en betydelig forskjell mellom kjønnene. Vanligvis har de svømmehud mellom tærne.

De fleste artene lever av plantekost, men det finnes rovdyr innenfor familien. Som regel legger de flere små eggkull hvert år. Hos enkelte arter bestemmes ungenes kjønn av temperaturen eggene utvikler seg under, mens andre arter får kjønnet bestemt av kjønnskromosomer. Omlag 70 prosent av artene er vurdert til å være truet eller sårbare.

Sør i Europa forekommer tre arter: Spaniaterrapin, Mauremys leprosa, som også finnes i det nordvestlige Afrika. De andre europeiske artene er balkanterrapin M. rivulata og kaspiterrapin M. caspica.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg