Europeisk kjerrskilpadde, krypdyrart i familien sumpskilpadder. Den er svært sky og gjemmer seg i vannet når man er 50 meter unna den. Det er derfor lett å overse en forekomst av arten i naturen.

Den er livlig og svømmer godt. Skallet er normalt 17-18 cm og svakt hvelvet i motsetning til skallet hos landskilpaddene. Relativt lang hale. Mørk olivenbrunt, nesten svart ryggskjold med små, gulaktige flekker og striper. Disse er ordnet i radiære korte striper hos hunnene og mer tilfeldig fordelt hos hannene. Bukskjoldet er skittengult.

Tilholdsstedet er normalt stillestående eller langsomt strømmende vann med mye vegetasjon. Foretrekker gjerne mindre vannforekomster, f.eks. grøfter. Behøver solrike mikrohabitater der den kan solbade, som trestammer som stikker opp av vannet, steiner o.l. Kurtisen skjer om våren og forsommeren. Hunnen graver ned eggene i bakken på et varmt sted, gjerne en tørr sørvendt skråning med lav vegetasjon. Dette kan være flere km fra det vannlegemet der de voksne holder til. Førte kull legges i nordlige deler av utbredelsesområdet i juni.Hun legger 5-10 egg i gangen, ofte flere ganger i året, Når ungene klekker forblir de i reiret og danner et hulrom der de tilbringer vinteren. Først neste vår graver de seg ut og begir seg til vannet.

Lever mest av amfibier, fisk, små ormer, snegler og insektlarver i vann, men tar også smådyr på bredden. Beveger seg raskt også på land. Om vinteren ligger den i dvale nedgravd i mudder på bunnen av dammen og er da avhengig av hudånding. I fangenskap kan de bli minst 120 år, og i naturen i Danmark er det kjent 40 år gamle individer.

Lever over det meste av sørlige og østlige Europa, men har gått sterkt tilbake mange steder og er svært sjelden i Tyskland, Polen, Tsjekkia, Slovakia og Baltikum. Funn av gamle skall viser at arten i den postglasiale varmetid fantes i det Sør Sverige (sørlige Skåne), Danmark, Nederland og England. De yngste funn fra Sverige er ca 2800 år gamle mens de yngste danske er ca. 700 år. De voksne kunne overleve det nordiske klimaet etter varmetiden, men det var for kaldt til at eggene kunne utvikle seg. Arten forekommer i dag flere steder i Danmark, men forveksling med dyr rømt fra fangenskap er mest sannsynlig. Det kan likevel ikke utelukkes at relikte populasjoner kan ha overlevd i Danmark. Utsatte individer finnes også i Sverige. Forekommer dessuten i Nord-Afrika og Vest-Asia. 

Foto, se sumpskilpadder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.